En seier for fagbevegelsen?

- Stortinget er i ferd med å takke ja til vikarbyrådirektivet - som ikke er en seier for fagbevegelsen, men en seier for vikarbyråindustrien.

VIRKER MOTSATT:«Vikarbyrådirektivet har ikke ført til mindre vikarbruk, stikk i strid med det Hanne Bjurstrøm tidligere har påstått,» skriver artikkelforfatteren som henviser til tall fra Storbritannia. Foto: Øistein Norum Monsen
VIRKER MOTSATT:«Vikarbyrådirektivet har ikke ført til mindre vikarbruk, stikk i strid med det Hanne Bjurstrøm tidligere har påstått,» skriver artikkelforfatteren som henviser til tall fra Storbritannia. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vikarbruk: «Vikarbyrådirektivet er en seier for europeisk fagbevegelse», ble det hevdet av direktivets tilhengere i Arbeiderpartiet tidligere i år. Tendensene fra EU-land som har innført direktivet viser at påstanden tilslører hvordan direktivet faktisk fungerer. Stortinget er i ferd med å takke ja til et direktiv som ikke er en seier for fagbevegelsen, men en seier for vikarbyråindustrien.

Storbritannia har allerede hatt direktivet i et halvt år, og det er derfor interessant å se hvordan utviklingen har gått i løpet av den tiden. For det første ser man at direktivets prinsipp om at vikarer skal ha rett på lik lønn som fast ansatte i bedriften de er innleide hos, ikke blir fulgt opp. Britene har innført direktivet med så mange smutthull at det er enkelt for arbeidsgivere og vikarbyråer å nekte vikarene like lønnsvilkår. I enkelte tilfeller har forholdene for vikarene faktisk blitt forverret som følge av direktivet. Representanter fra britisk fagbevegelse uttaler at reguleringene de trodde skulle forbedre vilkårene for vikarene, i virkeligheten har institusjonalisert lave lønner og minimumsvilkår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer