En seier for trekkspillbluesen!

Notoddens bluespris til Jan Tore Lauritsen.

TOK PRISEN: Jan Tore Lauritsen var en lykkelig vinner av Notoddens bluespris i kveld. Prisen er på 20.000 kroner - og atskillig mer ære. Til venstre Arnfinn Tørrisen. Alle foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
TOK PRISEN: Jan Tore Lauritsen var en lykkelig vinner av Notoddens bluespris i kveld. Prisen er på 20.000 kroner - og atskillig mer ære. Til venstre Arnfinn Tørrisen. Alle foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOTODDEN (Dagbladet): Det var én som var mye gladere enn alle andre da den 27. bluesfestivalen på Notodden åpnet i kveld. Jan Tore Lauritsen (47) fikk festivalens egen bluespris i sitt jubileumsår som plateartist.  

20-årsjubileum Det er 20 år siden han ga ut sitt første album med bandet Buckshot Hunters — og det er like lenge siden lillestrømlingen hadde sin første spillejobb under Notodden Blues Festival.

Siden har han markert seg som en artist med et publikum både i Norge og utenlands.

Prisen er også en slags takk for sist til alle de som ikke helt godtok trekkspill som et instrument i bluesen.

Det har rett og slett vært litt uglesett.

Trekkspill på jam - Det har vært min største barriere i bluesen, innrømmer Lauritsen gjerne.

Siden han trakk det fram på en jam med den avdøde amerikaneren Rock Bottom nettopp på Notodden for 20 år siden, er det blitt et varemerke for Lauritsen, som også er vokalist, munnspiller og organist med et spesielt godt hjerte for B3.

Lauritsen får også prisen for sitt mangeårige engasjement som arrangør av konserter, festivaler og turneer for utenlandske artister i Norge.

Og prisvinneren visste ingen ting om at det skulle gjøres stas på ham.

Det vil si, han fikk noen hint rett før, men våget ikke å tro noe før navnet ble ropt opp fra scenen under den offisielle åpningen i Hovigs hangar. 

Nesten målløs Han takket både band og familie og venner, og jamen kom det en tåre eller to også - før han kvitterte med en låt med bandet. Og med trekkspillet på magen.

- Nå ble jeg lurt, inrømmet Lauritsen etterpå, og legger til:

- Men jeg ble også veldig glad, og nå gleder jeg meg til å spille i morgen.

Kulturministeren åpnet Åpningen er alltid en fest for flere tusen notoddinger og tilreisende. Årets festival ble åpnet av kulturminister Thorild Widwey, som også åpnet byens nye Bok & Blueshus tidligere i år. Hun understreket bluesens tette bånd til folks daglige liv med arbeid, kjærlighet, sorger og gleder.

GLAD VINNER: Bluesprisvinner Jan Tore Lauritsen.
GLAD VINNER: Bluesprisvinner Jan Tore Lauritsen. Vis mer

- Musikken gir glede, trøst, mening og fellskap, sa statstråden, som til og med kunne avsløre følgende:   

- Jeg liker blues!

Keb'Mo' Hun gledet seg spesielt til å høre amerikaneren Keb'Mo', som er tilbake på Notodden etter 14 år.

Kvelden avsluttes med California-bandet Rivals Sons, som reiser videre til Raumarock  i morgen og Øyafestivalen onsdag.

I ettermiddag spiller Hugh Laurie, selveste Dr.House, på Brygga, mens Rosanne Cash, Royal Southern Brotherhood og Lissie spiller i Hovigs hangar på kvelden.

BLUESÅPNING: Nick Moss Band på scenen under åpningen av Notodden Blues Festival i kveld. Flere tusen mennesker møtte opp.
BLUESÅPNING: Nick Moss Band på scenen under åpningen av Notodden Blues Festival i kveld. Flere tusen mennesker møtte opp. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer