En seier for ytringsfrihet på nett

EU-nei til «three strikes».

VIKTIG VEDTAK: EU-parlamentet sier utvetydig nei til systematisk overvåking av borgernes internettbruk. Foto: alex.ch under en Creative Commons-lisens.
VIKTIG VEDTAK: EU-parlamentet sier utvetydig nei til systematisk overvåking av borgernes internettbruk. Foto: alex.ch under en Creative Commons-lisens. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et stort flertall i Europaparlamentet stemte før helga for en resolusjon som kan vise seg å bli en milepæl i arbeidet for å sikre personvernet og andre borgerrettigheter på internett.

Resolusjonen sier et utvetydig nei til systematisk overvåking av borgernes internettbruk.

DEN FASTSLÅR VIDERE at medlemslandene må arbeide for å forsvar av grunnleggende rettigheter som påvirkes av nettet, som beskyttelse av personopplysninger, ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, pressefrihet, politisk handlingsfrihet og ikke-diskriminering, skriver Svenska Dagbladet.

Resolusjonen, som ble framlagt av den greske parlamentarikeren Stavros Lambrinidis, ble vedtatt med 481 stemmer for, 25 mot og 21 blanke.

Vedtaket betyr blant annet et nytt nederlag for den internasjonale underholdningsindustrien og Frankrikes president Nicholas Sarkozy, med hans forslag om at franske myndigheter skal kunne ta internett-tilgangen fra fildelere etter tre advarsler, den såkalte «three strikes»-modellen.

Da EU-parlamentet sa sitt første nei til det omstridte forslaget i fjor, uttalte Marte Thorsby, leder for plateselskapenes interesseorganisasjon Ifpi i Norge, at hun håpet EU ville revurdere spørsmålet senere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer