En seksuell oppvåkning

Pascale Ferrans «Lady Chatterley» er inderlig øm og stor fortellerkunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Lady Chatterley» er en filmatisering av D.H. Lawrences roman «Lady Chatterley’s elsker» fra 1928, ei bok som ble totalforbudt i England fram til 1960 på grunn av sine saftige sexscener, sitt direkte språk og sin tematikk, der ei overklassejente faller for en mann av tjenerskapet.

Kler seg naken

Da boka ble frigitt, ble den samtidig et symbol på 60-tallets frigjorthet, og kan sees på som en foregangsbok for Jens Bjørneboes «Uten en tråd». Den britiske poeten Philip Larkin skrev blant annet: «Sexual intercourse began in nineteen sixty-three (which was rather late for me) – Between the end of the «Chatterley» ban, and The Beatles’ first LP».

I filmen er handlingen flyttet fra Storbritannia til den franske landsbygda, og finner sted en gang etter 1. verdenskrig. Fra første scene forstår vi at Constance Chatterley er en pliktoppfyllende, dannet, men også deprimert dame og hustru. Hennes ektemake, den velstående Clifford, ble lammet fra livet og ned under krigen, og Constance bruker all sin tid på å pleie ham.

En av åpningsscenene, der hun kler seg naken foran speilet, er svært beskrivende, da hun, i sin beste alder, antar at hun aldri skal få ha sex igjen, og ei heller barn. På en tilfeldig skogstur oppdager hun skogsvokteren i det han vasker seg i ei balje. Følelsene hun ikke ante eksisterte er både uhyre farlige og ekstremt pirrende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer