En selvstendig tenker

Undertittelen på sosialantropolog Marianne Gullestads bok er «Kritisk analyse av norsk innvandringsdebatt.» Det er ikke synspunktene til mannen og kvinnen i gata hun er interessert i, men diskusjonen som foregår eller ikke foregår i eliten, som utgjør materialet for undersøkelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gullestad gjør en elegante retoriske vendingen og argumenterer for at når eliten snakker om de andre, i dette tilfellet innvandrere, leverer de et interessant materiale om seg selv. Boka generer kunnskap og bidrar til å heve refleksjonsnivået på innvandringsdebatten atskillige hakk.

Elite og hegemoni

Hvem tilhører eliten? Her er det de som deltar i offentligheten med en viss tyngde, særlig forskere og andre med høy utdannelse. De hyppigst omtalte er Ottar Brox, Thomas Hylland Eriksen, Inger-Lise Lien, Finn-Erik Vinje og Unni Wikan.

Gullestad kaller undersøkelsen fortolkene kulturanalyse. Boka står nær «cultural studies,» kulturstudier, som er både et forskningsfelt og en metode og er som en introduksjon og forbilledlig anvendelse. Filosofen Antoni Gramsci (1891-1937) begrep om hegemoni og sammenhengen mellom hegemoni og legitimitet, er viktige. Gullestads prosjekt er å vise hvilke selvfølgeliggjorte antakelser som ligger i den norske elitens tenking om «de andre» for å synliggjøre grunnlaget for de hegemoniske forestillingene og skape debatt.

Kulturstudier av elitens innvandringsdebatt tar i bruk en rekke fag og disipliner og faren for å forfalle til prinsippløs eklektisisme ligger nær. Denne tyren tar Gullestad effektivt ved hornene i det hun slår fast at begreper og forståelsesformer er «basert på selvfølgeliggjorte antakelser om verden, som utelukker andre måter å se verden på».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer