En sikker vinner

Vill humor og besk satire i barnebok med appell til voksne.

Ambjørnsen har gjort det igjen: en ny serie som får mange lesere. Denne gang de mellomstore barn gjennom «Krakilske kamerater», den andre boken om hunden Samson og katten Roberto som driver et arvet pensjonat, der ting skjer.

Men ikke bare småbarn kommer til å more seg over de underlige dyra som befolker Fjordgløtt, fornøyelig og frekt illustrert av allsidige Per Dybvig.

De voksne som leser boka for barna, får også mye å le av gjennom Ambjørnsens samfunnssatire, ikke minst over aviser.

Ambjørnsen mestrer mange sjangere, og det er ikke mange som slår ham i antall lesere. Han må være den forfatteren som har gjort mest for å skape leselyst hos ungdom gjennom serien om Pelle og Proffen. I mange år fikk andre aktiviteter en hard konkurrent når en ny bok om Pelle og Proffen utkom.

Kanskje vil Samson og Roberto gjøre samme jobb blant yngre lesere?

Samson og Roberto er ganske late og liker best å drive dank, mens grevling og pikkolo Greta gjør arbeidet for dem. Men med de underlige gjestene som denne gang dukker opp, får alle hendene fulle.

Hva gjør man med en fjortenkilos torsk som vil bli hotellgjest og se på TV, og et krakilsk kråke-rockeband som trenger overnatting?

Enn si en tvilsom journalist, rotta Benny, som får snusen i nyhetene om dem, og som velger sin egen form, for å si det pent, i spaltene?

Han får nok å skrive om, selv om sannheten halter litt, og han har sine oppfatninger av hva som for eksempel hører hjemme på kultursidene. Opplagt kandidat er Greta. Hun er forelsket i en skotsk poet.

Det er en vill gjeng Ambjørnsen presenterer oss for med besk humor.

Samson og Roberto er nok kommet for å bli en stund.