Pushwagner

En siste hilsen fra Pushwagner

Tanker om det siste intervjuet han gjorde.

NESTEN TÅREVÅTT: Pushwagner tar sjelden av de mørke brillene, men på min forspørsel, gjorde han det. Jeg ville se øynene hans. Foto: Anders Grønneberg
NESTEN TÅREVÅTT: Pushwagner tar sjelden av de mørke brillene, men på min forspørsel, gjorde han det. Jeg ville se øynene hans. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Han var ikke akkurat en levende reklame for tran og biodynamisk kosthold, Hariton Pushwagner. Jeg møtte ham en uke før jul, en hustrig ettermiddag på galleriet på Tjuvholmen. Han var like tynn som strekene i hans tidligere mesterverk.

Nå er han død, men «Soft City», «En dag i familien manns liv» og «Apokalypse» lever videre og gjør oss svimle. Og fargene og tegneseriekraften i popkunsten eksploderer fortsatt på netthinna.

Jeg husker han satt på hjørnestolen og så på meg uten øyne, mitt blikk møtte svarte briller som reflekterte kunsten på veggene. I hånden et glass med noe rødt, tomatjuice og vodka.

Han var i innspurten med julestria. Flere hundre julekort var ferdig trykket, nye av året, og skulle signeres og sendes ut i verden.

Han er ulastelig antrukket, blanke festsko, svart dress, hvit skjorte - og gyllenbrun frakk. Senere, når dagen er blitt til kveld, skal han fortelle meg at han arvet den av sin venn, forfatter Axel Jensen.

Det er lite som minner om at denne mannen ikke bare var fattig, han praktiserte fattigdommen: Terje Brofos har bodd i små krypinn, hos venner, på gata, i portrom og overlevde vintre med varmen fra fyrrom han klarte å komme inn i. «Likkista» var navnet på et skur i horestrøket ved Dronningensgate der han ble passet på av de prostituerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer