En sjarmerende terrorist

Fascinerende kollektivbiografi som spar opp nye kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Flere bokanmeldelserBOK: Den russiske revolusjonen i 1917 sprang ut av et ønske om fred, demokrati, frihet og avskaffelse av tsarrikets knektende institusjoner. Den var også et fyndig tilsvar på arbeiderpartienes svik i 1914 da de i strid med sine programmer stemte for krigsbevilgninger i sine nasjonale parlamenter. De første årene utløste revolusjonen entusiasme og skaperkraft.Da Karl Marx skulle oppsummere den politiske utviklingen fra februarrevolusjonen i 1848 til reaksjonens seier i 1851, vred han på et sitat fra Hegels forelesninger i historiefilosofi. Hegel hadde lagt merke til at en del begivenheter forekom to ganger, men han glemte å føye til; den ene gangen som tragedie, den andre gange som farse. Bolsjevikene kjente godt til dette sitatet og var opptatt av å forhindre at også oktoberrevolusjonen skulle degenerere ved at det dukket opp en Louis Bonaparte.

Kjøttkvern

Likevel var det akkurat det som skjedde. Men en farse i form av en komedie kan ikke den stalinistiske gjentakelsen kalles, i alle fall ikke etter Simon Sebag Montefiores bok. Det måtte i så fall være kjøttfarse. Stalin og hans krets - for boka er et slags gruppeportrett - framstår som en gigantisk kjøttkvern i menneskeskikkelse.

Riktignok skaper mennesket sin egen historie, hevdet Marx, ikke under selvvalgte forhold, men forhold som er gitt og overlevert: «Tradisjonen fra alle døde slektsledd hviler som en mare på de levendes hjerne.» Etter denne Stalinbiografien virker det som om alle slektsledds verste egenskaper har samlet seg i Stalins hjerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer