En sjeldent god svenskehistorie

Ane Brun fra Molde er nesten ukjent i Norge, men elskes av svenske kritikere. Nå har hun startet sin sakte marsj ut i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GRONINGEN (Dagbladet): - De pleier å kalle meg «norrskan i eksil» og «norrskan som väljade Sverige», sier Ane Brun (27) til Dagbladet.

I februar vender hun tilbake til hjemlandet på sin første skikkelige norgesturné. Etter å ha bodd fire år i Sverige - først i Uddevalla og siden i Stockholm - har moldenseren maktet det få norske artister får til: å bli tatt inn i varmen av en svensk platebransje som ellers er like interessert i norsk pop og rock som i bulgarsk elektronika. Debutalbumet «Spending Time With Morgan» ble plukket opp av V2s svenske avdeling, og figurerte titt og ofte på svenske kritikeres årsoppsummeringer.

Ikke minst har det vakt oppsikt at det høyt respekterte tv-programmet «Musikbyrån» trykker henne til sitt bryst.

- Skryt fra kreddfolket er selvsagt morsomt. Markedsføringsbudsjettet mitt er null kroner, så slikt kommer godt med, sier Ane Brun (egentlig Brunvoll), som har sitt eget plateselskap DetErMine.

Langsom jobbing

Med unntak for Turboneger, har norske artister harde kår i svensk musikkbevissthet.

- Mye av problemet med norsk musikks manglende gjennombrudd i Sverige er at norske plateselskaper ikke satser der, og at svenske plateselskaper heller ikke er så interessert. Nå som selvtilliten i norsk musikk har vokst, tør vi kanskje å vise oss mer fram. En artist som Thomas Dybdahl må bare komme seg på det svenske markedet, han vil garantert gjøre det bra, mener Brun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.