En sjeldent god svenskehistorie

Ane Brun fra Molde er nesten ukjent i Norge, men elskes av svenske kritikere. Nå har hun startet sin sakte marsj ut i Europa.

GRONINGEN (Dagbladet): - De pleier å kalle meg «norrskan i eksil» og «norrskan som väljade Sverige», sier Ane Brun (27) til Dagbladet.

I februar vender hun tilbake til hjemlandet på sin første skikkelige norgesturné. Etter å ha bodd fire år i Sverige - først i Uddevalla og siden i Stockholm - har moldenseren maktet det få norske artister får til: å bli tatt inn i varmen av en svensk platebransje som ellers er like interessert i norsk pop og rock som i bulgarsk elektronika. Debutalbumet «Spending Time With Morgan» ble plukket opp av V2s svenske avdeling, og figurerte titt og ofte på svenske kritikeres årsoppsummeringer.

Ikke minst har det vakt oppsikt at det høyt respekterte tv-programmet «Musikbyrån» trykker henne til sitt bryst.

- Skryt fra kreddfolket er selvsagt morsomt. Markedsføringsbudsjettet mitt er null kroner, så slikt kommer godt med, sier Ane Brun (egentlig Brunvoll), som har sitt eget plateselskap DetErMine.

Langsom jobbing

Med unntak for Turboneger, har norske artister harde kår i svensk musikkbevissthet.

- Mye av problemet med norsk musikks manglende gjennombrudd i Sverige er at norske plateselskaper ikke satser der, og at svenske plateselskaper heller ikke er så interessert. Nå som selvtilliten i norsk musikk har vokst, tør vi kanskje å vise oss mer fram. En artist som Thomas Dybdahl må bare komme seg på det svenske markedet, han vil garantert gjøre det bra, mener Brun.

Noe stort platesalg kan hun ikke vise til ennå, i hennes nye hjemland har hun solgt i underkant av 2000 plater, men hun er bare fornøyd med å skynde seg langsomt.

- Jeg vil ikke bli hypet opp, folk blir lei deg hvis du er overalt. Og jeg ville blitt lei av meg selv også.

Ane og Maria

I går spilte Ane Brun tre konserter i forbindelse med Eurosonic-festivalen i Groningen: Først fem låter i den velassorterte platebutikken Plato, deretter hjemme i stua hos en privatperson (som en del av den nederlandske konsertserien «Live in a livingroom») og til slutt den «ordentlige» konserten på en klubb i Grand Theatre. Nederland er et av ni europeiske land hvor «Spending Time With Morgan» er utgitt til nå. Fem låter fra «Spending Time With Morgan» er også med i filmen «Mamma, pappa och barn», som straks har norgespremiere. I rollen finner vi en annen norsk dame med adresse Stockholm, Maria Bonnevie.

- Svenskene ser på Maria Bonnevie som sin egen. Det er litt det de gjør med meg også, he-he.