En sjørøver som elsker regnet

- Ååå, nå ble jeg glad! Ikke bare nominert, men jeg ble selve månedens poet og! Silje Nørsett (16) er månedens elevpoet.

Silje Nørsett er 16 (veldig snart 17) år gammel, og går allmennfaglig linje på Trondheim Katedralskole.

- Jeg har skrevet dikt i snart to år, men det er vel det siste halvåret som har vært mest produktivt, sier hun.

Hun har hatt lyst til å bli forfatter siden hun var 12, men kommer ikke til å satse fullt på det karrieremessig. Kanskje tar hun heller journalistikk etter skolen.

- Jeg vil aller helst bli sjørøver, men det går visst ikke an lenger.

Inspirert av musikk

Silje forteller at hun leser mye, både romaner, tegneserier og dikt.

- Neil Gaiman er favorittforfatteren, både når det gjelder tegneserier og romaner. «The Phantom of the Opera» av Gaston Leroux og «Neverwhere» av Neil Gaiman er de beste bøkene jeg har lest. Ellers skifter hobbyene mine fra uke til uke. Jeg elsker regnet forresten.

- Når det kommer til å skrive dikt, henter jeg mye inspirasjon fra tekstene til Bjørk og Tori Amos. Jan Erik Vold har masse fine dikt.

- Hvor ha du disse keiserne, grevene og matmødrene fra?

- Det vil jeg ikke si så mye om. Jeg vil heller at folk skal få tolke det som de selv vil, sier Silje og spør:

- Er det ikke derfor dikt er til?

Les diktet

«Forvirrum Momentum»

Keiser Havbris ligger

på siden

på baderomsflis.

Greven av Fjerde Symfoni

ligger på ryggen

på avdeling 3,

psykiatri.

Matmor sitter bøyd

på sofabiten

på pledd

med tankene kløyvd

Juryen: Stor humor

Diktet demonstrerer stor humor og heftig temperament ved å la havets ruvende helt ligge veltet over ende på et badegolv, og musikkens mektige greve hvile ut på 3. avdeling, alt uttrykt i et språk med masser av kraft, konsentrasjon og eleganse. Slutten blir stående som en påle av et antiklimaks som kaller på gliset, for der sitter bare matmor på pledd med kløyvd hjerne. Triste saker.

Lydlig dominerer assonansen (vokalrimet) på den skarpe og farlige i-en: «Keiser Havbris ligger/på siden/på baderomsflis.» Men Disheim demonstrerer også stor språklig eleganse i sin bruk av enderim i strofe 2 : «... Fjerde Symfoni ... avdeling 3,/psykiatri.» Diktet er, fra første til siste linje, en troverdig, gal og styggvakker symfoni.

Gratulerer med et uvanlig spenstig dikt, Disheim!

For juryen,

Kristian Rishøi

Juryen består av Niels Nagelhus Schia, Kristian Rishøi og Maria Børja.

NOE SOM SKURRER: - Jeg vet bildet er litt skurrete, men slik skal det være altså, sier Silje Nørsett (16), månedens poet for august.