Anmeldelse: Cecilie Winger - «Onde gamle dager. Barneoppdragelse gjennom tidene»

«En skal grave en grav på kirkegården, sette spedbarna i den og la de dø der»

En mørk gjennomgang av våre forfedres skrekkinngytende barneoppdragelse.

MØRKT: Det arbeidsløse ekteparet Ray (40) og Lucille (24) Chalifoux i Chicago måtte ty til en hjerteskjærende løsning. Etter en 40 måneders lang kamp for å brødfø ungene, satt ekteparet barna Lana (6) Rae (5), Milton (4) og Sue Ellen (2) ut til salg høsten 1948. Foto: Bettmann / Getty Images
MØRKT: Det arbeidsløse ekteparet Ray (40) og Lucille (24) Chalifoux i Chicago måtte ty til en hjerteskjærende løsning. Etter en 40 måneders lang kamp for å brødfø ungene, satt ekteparet barna Lana (6) Rae (5), Milton (4) og Sue Ellen (2) ut til salg høsten 1948. Foto: Bettmann / Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Barndommens historie er et mareritt vi først nylig har begynt å våkne opp fra. Jo lenger tilbake i historien vi går, desto lavere nivå er det på omsorgen for barnet, og desto mer sannsynlig er det at barnet ville bli drept, forlatt, slått, plaget og misbrukt seksuelt.»

En mørk gjennomgang av våre forfedres skrekkinngytende barneoppdragelse.

Med dette sitatet fra historikeren Lloyd de Mause, åpner forfatteren, kritikeren og oversetteren Cecilie Winger sin dystre reise i barneoppdragelsens historie.

Her er noen av veldig mange skrekkeksempler, som alle synes å være inspirert av det bibelske; den man elsker tukter man. Vi får høre om den tyske skolemesteren som stolt nedtegnet at han i løpet av sin karriere hadde utdelt 911 527 slag med stokken, 124 000 sveip med pisken, 136 715 dask med neven og 1 115 800 ørefiker. Om barn som ble pisket til huden flekket av. Om gode råd mot sengevæting, som at barnet skulle drikke en kopp urin eller sperres inne i et mørkt kott.

Det ble også ansett at fysisk kjærlighet kunne være en uting for de små. «De må aldri, aldri kysse barnet,» kommanderte psykologen og behavioristen John Watson så seint som i 1928. Han følger opp med: «Aldri sette barnet på fanget. Aldri gynge barnets vugge.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer