Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sjokkerende a-krimavsløring i Dagbladet

En skam for fiskerinasjonen Norge

Arbeidstilsynet har avdekket forhold i fiskeindustrien som sjokkerer i både innhold og omfang.

Brutale forhold: I mars i år dro A-krimsenteret i Bodø ut med kystvaktskipet «KV Heimdal» på aksjon i havgapet. De besøkte en rekke fiskebruk og fant tildels graverende forhold.
Foto: Kent Even Grundstad
Brutale forhold: I mars i år dro A-krimsenteret i Bodø ut med kystvaktskipet «KV Heimdal» på aksjon i havgapet. De besøkte en rekke fiskebruk og fant tildels graverende forhold. Foto: Kent Even Grundstad Vis mer
Leder

Avsløringer fra Dagbladet og A-krimsenteret i Nordland tegner et bekmørkt bilde av forholdene for arbeidsinnvandrere i deler av fiskeindustrien.

I en serie artikler i denne avisa har vi kunnet lese om folk som sier «de følte seg behandlet som dyr.» Noen har kalt det «slavearbeidsplasser.» Arbeidstilsynet sier de sjelden ser slike forhold i det norske arbeidslivet. Om lag 80 prosent av de 2300 utenlandske arbeiderne kommer fra Romania, Litauen og Polen.

Tilsyn og etterforskning bekrefter beskrivelsene. Innleid arbeidskraft fra utlandet er blitt grovt utnyttet.

I et konkret tilfelle Dagbladet har omtalt har folk jobbet opp mot 32 timer i strekk, for så lite som 60 kroner i timen. De er nektet overtidslønn. Noen arbeidere har hatt doble arbeidsavtaler. En lovlig variant som arbeidsgiverne har kunnet vise myndighetene, og en variant med de reelle, og langt dårligere, vilkårene.

En anonymisert rapport om tilstandene i bransjen generelt avslører at mange arbeidere har måttet betale tilbake store deler av lønna til arbeidsgiver i form av skyhøy husleie og andre levekostnader. Noen er blitt truet. Noen er blitt holdt i landet mot sin vilje, for å yte i en jobb de ikke vil ha.

Aktørene som står bak har vist seg både kapable og villige til å gå langt for å skjule virksomheten fra myndighetene.

Forholdene er så alvorlige og graverende at det ikke kan beskrives som noe annet enn en skam for fiskerinasjonen Norge. Verken her eller i noen annen bransje skal vi være bekjent med slike tilstander.

Alle som leser de sjokkerende sakene vil trolig la seg forferde, men spørsmålet er om vi kan la oss overraske. I årevis er det rapportert om lignende forhold i byggebransjen. Utnyttelsen av billig, utenlandsk arbeidskraft er en kjent problemstilling for både politikere og tilsynsmyndigheter.

Hva sier det så om samfunnet og strukturene vi har laget for arbeidslivet, når grove forhold avdekkes igjen og igjen?

Denne avisa har gjentatte ganger bedt myndighetene foreta en kraftig opptrapping av bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet. Regjeringens svar har vært å opprette a-krim-sentre, som i dette tilfellet har gjort et viktig og godt arbeid.

Det er likevel langt ifra nok. Vedvarende problemer kan føre til et permanent klasseskille i arbeidslivet. For sjelden og for svak kontroll kan gi useriøse aktører et varig fotfeste.

Framover må det kraftigere lut til, men også bedre forebygging. Arbeiderne som kommer på både korte og lange kontrakter må raskt integreres i den norske modellen. Her er sterke fagforeninger og høy organisasjonsgrad viktige stikkord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media