En skam

Norske myndigheter har bevisst oversett den menneskerettslige katastrofen i Tsjetsjenia, skriver Aage Borchgrevink.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ET NOTAT FRA

mars 2004, konkluderer Utlendingsdirektoratet (UDI) med en endring av praksis i forhold til tsjetsjenske asylsøkere fra Russland. Basert på to undersøkelsesreiser fastslår UDI at tsjetsjenere som flykter fra konfliktsonen kan bosette seg andre steder i Russland og dermed ikke har behov for beskyttelse i Norge. Det faktum at mange tsjetsjenere vil ha problemer med å oppnå bostedsregistrering, og dermed tilgang til basisrettigheter som arbeid, bolig, skole og helsetjenester, mener UDI er et problem som er i ferd med å forsvinne. Stikk i strid med hva for eksempel samtlige større menneskerettighetsorganisasjoner hevder, påpeker UDI dessuten at tsjetsjenere ikke er spesielt utsatt for forfølgelse i Russland.

UDI er dermed på kollisjonskurs med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som anbefaler forsiktighet med hensyn til retur av tsjetsjenske asylsøkere. Dette er oppsiktsvekkende i og med at UNHCR skal være en hjørnestein i norsk asylpolitikk. Sannsynligvis er det derfor UDI ikke diskuterer dette forholdet, men i stedet kritiserer en av UNHCRs kilder, den anerkjente russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial. Memorial har dokumentert hundrevis av saker der tsjetsjenere har blitt forfulgt i Russland, men disse dataene er, ifølge UDI, ikke signifikante gitt omfanget av flukten fra Tsjetsjenia. UDI legger heller til grunn sitt eget besøk i det sørlige Russland i november i fjor. At UDIs funn skiller seg fra Memorial er kanskje ikke så rart, ettersom direktoratet i løpet av turen ikke snakket med en eneste tsjetsjensk internflyktning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.