En skam

Norske myndigheter har bevisst oversett den menneskerettslige katastrofen i Tsjetsjenia, skriver Aage Borchgrevink.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ET NOTAT FRA

mars 2004, konkluderer Utlendingsdirektoratet (UDI) med en endring av praksis i forhold til tsjetsjenske asylsøkere fra Russland. Basert på to undersøkelsesreiser fastslår UDI at tsjetsjenere som flykter fra konfliktsonen kan bosette seg andre steder i Russland og dermed ikke har behov for beskyttelse i Norge. Det faktum at mange tsjetsjenere vil ha problemer med å oppnå bostedsregistrering, og dermed tilgang til basisrettigheter som arbeid, bolig, skole og helsetjenester, mener UDI er et problem som er i ferd med å forsvinne. Stikk i strid med hva for eksempel samtlige større menneskerettighetsorganisasjoner hevder, påpeker UDI dessuten at tsjetsjenere ikke er spesielt utsatt for forfølgelse i Russland.

UDI er dermed på kollisjonskurs med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som anbefaler forsiktighet med hensyn til retur av tsjetsjenske asylsøkere. Dette er oppsiktsvekkende i og med at UNHCR skal være en hjørnestein i norsk asylpolitikk. Sannsynligvis er det derfor UDI ikke diskuterer dette forholdet, men i stedet kritiserer en av UNHCRs kilder, den anerkjente russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial. Memorial har dokumentert hundrevis av saker der tsjetsjenere har blitt forfulgt i Russland, men disse dataene er, ifølge UDI, ikke signifikante gitt omfanget av flukten fra Tsjetsjenia. UDI legger heller til grunn sitt eget besøk i det sørlige Russland i november i fjor. At UDIs funn skiller seg fra Memorial er kanskje ikke så rart, ettersom direktoratet i løpet av turen ikke snakket med en eneste tsjetsjensk internflyktning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer