Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En skandale og en nesestyver av dimensjoner

Anne Holt reagerer på nye opplysninger i Nerdrum-saken.

REAGERER: Anne Holt mener Nerdrum er urettmessig stigmatisert og dømt for hardt dersom Dagbladets dokumentasjon stemmer. Foto: Espen Røst / Dagbladet
REAGERER: Anne Holt mener Nerdrum er urettmessig stigmatisert og dømt for hardt dersom Dagbladets dokumentasjon stemmer. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Jurist og forfatter Anne Holt kaller det er en «skandale» og en «nesestyver av dimensjoner» for påtalemyndigheten og skatteetaten dersom Dagbladets nye opplysninger i Nerdrum-saken stemmer.

Kunstmaleren ble i sommer dømt til fengsel i to år og ti måneder for å ha unndratt inntekter fra beskatning.

Men Dagbladet har i dag lagt fram ny dokumentasjon som viser at retten kan ha telt inntekter fra malerisalg flere ganger, og at Odd Nerdrum trolig har skattet av alle sine inntekter - med unntak av tre småbeløp - om enn til feil land og feil tidspunkt.

Ubetydelig - Hvis Dagbladets opplysninger er korrekte har både påtalemyndigheten, skatteetaten og Nerdrums forsvarere gjort en for dårlig jobb. Det er bare retten som går klar, for retten skal bare forholde seg til de opplysningene som legges fram av partene, sier Holt.

Hun peker på at det eneste som gjenstår av saken mot Nerdrum, er enkelte småbeløp, samt at kunstmaleren kan ha skattet til feil tid og til feil land - til alt overmål Island, et land med tilnærmet samme skattenivå som Norge.

GOD VENN: Nå håper Kristofer Hivju at Nerdrum får fortsette å konsentrere seg om det han gjør best.
GOD VENN: Nå håper Kristofer Hivju at Nerdrum får fortsette å konsentrere seg om det han gjør best. Vis mer

- Dette er også ulovlig, men straffen - og ikke minst stigmatiseringen - ved slike lovbrudd er ubetydelig sammenliknet med det å være dømt for massive, forsettlige skatteunndragelser, sier Anne Holt.

Ikke fullt opplyst Stipendiat ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, Anine Kierulf, stusser over at verken aktoratet eller forsvarerne i Nerdrum-saken har gravd fram den samme dokumentasjonen som Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke arbeidet som er gjort og må uttale meg på generelt grunnlag, men i en straffesak skal jo skyld bevises ut over enhver rimelig tvil, og det kan virke som om denne saken ikke er blitt fullt opplyst, sier Kierulf.

- Dette er en sak som kompliseres av at det er knyttet mye følelser til den, blant annet på grunn av debatten om Nerdrum er forfulgt i Norge. Nå kan det virke som om alt relevant materiale ikke er fremkommet. Selv som kunstner har han naturligvis ansvaret for å holde orden i egne saker, men er man et rotehode overlater man slikt til rådgiverne, sier hun.

- Heksejakt Kristofer Hivju spiller for tiden inn tredje sesong av den populære tv-serien «Game of Thrones», men har fått med seg dagens utvikling i Nerdrum-saken. Han har samarbeidet med Nerdrum gjennom mange år, spilt kunstneren på teaterscenen og anser seg som en nær venn.

- Odd Nerdrum er et fantastisk menneske og en fantastisk maler. Han har blitt usatt for en heksejakt, og den må ta slutt. Det går ikke an å behandle et menneske slik som han har gjort, sier skuespilleren.

DØMT HARDT: Odd Nerdrum er dømt til to år og ti måneders fengsel. Men Dagbladets dokumentasjon viser at han har tjent mindre og skattet mer enn det retten har lagt til grunn. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DØMT HARDT: Odd Nerdrum er dømt til to år og ti måneders fengsel. Men Dagbladets dokumentasjon viser at han har tjent mindre og skattet mer enn det retten har lagt til grunn. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Nå håper Hivju at Nerdrum får fortsette å konsentrere seg om det han gjør best.

- Det er noe som heter at man i Norge skal dømmes likt. Det har man ikke klart med Odd Nerdrum, hvor man har gått inn for å svekke hans troverdighet. Nå håper jeg at en av Norges største personligheter gjennom tidene får gjøre det han kan best, nemlig å skape mesterverker. Odd har vært et av de viktigste menneskene i mitt liv, og lært meg ekstremt mye om det å være menneske og det å skape. Det har kommet fire viktige personligheter fra Norge: Ibsen, Hamsun, Munch og Nedrum, forteller «Game of Thrones»-stjerna.

Vanskelig å forstå Jan Åke Pettersson, Nerdrums nære venn som har skrevet en biografi om ham, mener at påtalemyndighettene burde ha funnet disse bevisene.

- Jeg synes at det Dagbladet skriver i dag er veldig godt nytt. Dersom dette er korrekt, er det en skandale. For slik jeg har forstått det, har det vært mulig for påtalemyndighetene å finne ut av dette tidligere, sier Jan Åke Pettersson.

Da Nerdrum-dommen fra lagmannsretten lagt fram, ble Nerdrums straff skjerpet med ti måneder.

- Det forbauser meg at den siste dommen hadde strengere premisser enn den siste. Det er vanskelig å forstå hva som gjør at den siste dommen var skjerpende. Det er derfor veldig gledelig at saken nå kan belyses på en måte som gjør at den nåværende dommen blir opphevet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media