- En skandale

Jurybråk felte forhåndsfavoritten Madcon.

- VI SLO LAKS OG OLJE!  Madcon ble tildelt den nyopprettede eksportprisen under gårsdagens prisutdeling. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- VI SLO LAKS OG OLJE! Madcon ble tildelt den nyopprettede eksportprisen under gårsdagens prisutdeling. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

– En skandale. Madcon var helt klart det viktigste musikknavnet i Norge i 2008, sa musikksjef i P3 Håkon Moslet rett etter utdelingen i går kveld.

Espen Lind stakk overraskende av med prisen som Årets Spellemann under utdelingen i Oslo Spektrum i går kveld.

Mange hadde på forhånd Madcon som den store favoritten etter voldsom suksess langt utover Norges grenser de siste to åra.

Dagbladet vet at det var sterk uenighet i Spellemannkomiteen, og at flere av medlemmene sto hardt på at Madcon måtte vinne.

Plaster på såret
Et av medlemmene i komiteen er Petter Singsaas, øverste sjef i Universal Music, som gir ut Espen Lind. Dagbladet lyktes ikke å få en kommentar fra Singsaas i går kveld.

Komiteen var nødt til å meisle ut et kompromiss. Løsningen på krangelen ble at det i siste liten ble opprettet en helt ny pris – eksportprisen – som Madcon fikk som plaster på såret.

– Eksportprisen?! Er det en kategori, spurte Tshawe Baqwa fra scenen før rapkollega Yosef Wolde- Mariam spøkte med seieren.

– Vi slo laks og olje!

Håkon Moslet hadde også hørt rykter om sterkt uenighet i Spellemannkomiteen.

– Men jeg håpet jo de skulle ende på riktig løsning. Dette er ikke bra. Madcon har hatt internasjonal suksess i en skala som vi ikke har sett i Norge siden a-ha, sier Moslet.

Store internasjonalt
Madcon fikk sitt definitive gjennombrudd i Norge i 2007 med singelen «Beggin», men fjoråret sørget for et betydelig internasjonalt suksess for hip hop-gruppa.

De klatret helt til femteplass på den britiske singlelista. Gruppa har hatt stor suksess over store deler av Europa, og krøp helt opp til 2. plass på den europeiske Billboard-lista. De vant også prisen for beste skandinaviske gruppe under World Music Award i Monte Carlo i fjor høst.

I tillegg er gruppa i ferd med å lanseres i USA, og har skrevet kontrakt med Universal Republic, samme plateselskap som blant andre Amy Winehouse. De har også signert avtale med en av verdens største agentbyråer William Morris Agency.

Formann i spellemannkomiteen Larry Bringsjord er ikke enig med Håkon Moslet i at prisen var en skandale.

SKUFFET: Musikksjef i P3, Håkon Moslet, mener Madcon burde ha vunnet. - Madcon var helt klart det viktigste musikknavnet i Norge i 2008, sier han til Dagbladet.
SKUFFET: Musikksjef i P3, Håkon Moslet, mener Madcon burde ha vunnet. - Madcon var helt klart det viktigste musikknavnet i Norge i 2008, sier han til Dagbladet. Vis mer

Tilbakeviser
– Det var ikke sterk uenighet, vi kom fram til en vinner. Årets eksportpris var heller ikke et plaster på såret. Den prisen skal vi fortsette å dele ut til neste år. Dessuten vant Madcon også prisen for årets video, sier Bringsjord.

Blant mange av artistene i Oslo Spektrum i går kveld var Madcon helt klart den store forhåndsfavoritten til å vinne prisen for årets spellemann.

– Det må bli Madcon! Det er ingen tvil. Det er helt fjernt hvis de ikke blir Årets spellemenn. Jeg både håper og forventer at Madcon blir årets Spellemann. Før visste ikke folk ute hvor Norge var en gang, men nå vet alle hvem Madcon er, sa Chirag Patel i Karpe Diem etter å ha vunnet prisen for beste Hiphop-album.

Maria Mena holdt også en knapp på Madcon:

– Jeg vet det blir Madcon! Eller jeg vet ikke da, men jeg håper det, sa hun.

Norges største popsuksess internasjonalt, a-ha, trodde også på Madcon. a-ha vant for øvrig prisen for Tidenes låt i går kveld.

– Hvis man måler etter oppmerksomheten de har fått, burde det bli Madcon, sa Morten Harket.

ÅRETS SPELLEMANN: Espen Lind skålte i champagne med manager Jan Fredrik Karlsen under nachspielet på Hotel Continental etter lørdagens utdeling av Spellemannprisene 2008.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅRETS SPELLEMANN: Espen Lind skålte i champagne med manager Jan Fredrik Karlsen under nachspielet på Hotel Continental etter lørdagens utdeling av Spellemannprisene 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer