- En skandale

Representanter for kulturlivet stiller tydelige krav til regjeringen. I kveld vil de markere sitt standpunkt ved å bade kulturbygg rundt om i landet i rødt lys.

KRITISK: - Jeg synes det klåfingret, det er dumt og det er arrogant, sier Åse Kleveland om den varslede avviklingen av kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag klokka 12.00 samlet medlemmer av norsk kulturliv foran Stortinget med et enkelt budskap:

«Regjeringen må videreføre kompensasjonsordningen fram til coronakrisen er over!» Det skriver representanter for kampanjen Red Alert i en pressemelding.

Se video og bilder fra protesten i saken.

Artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland leder arrangementet.

- Det er en ekstremt kritisk situasjon for bransjen. Ikke minst for dem som jobber med den tekniske siden, sier hun til Dagbladet.

Hun er tydelig på hva hun mener om den planlagte avviklingen av kompensasjonsordningen:

- Jeg synes det klåfingret, det er dumt og det er arrogant, i forhold til dem som rammes. De vet ennå ikke hva som kommer i stedet.

Hun reagerer på at ordningen er varslet avviklet før de nye ordningene for kulturlivet er på plass.

- Hvorfor i all verden gjør man det i en så vanskelig situasjon? Jeg synes det er helt ubegripelig, og jeg håper virkelig de klarer å få snudd det i Stortinget.

Hun mener imidlertid man skal være forsiktig med å kritisere den sittende regjeringen.

- Dette er en situasjon ingen av oss har vært i. Det er veldig vanskelig å vite hva man hadde gjort ellers.

<strong>MARKERING:</strong> Åse Kleveland er blant dem som har møtt opp utenfor Stortinget for å markere solidaritet med frilansere i kulturfeltet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MARKERING: Åse Kleveland er blant dem som har møtt opp utenfor Stortinget for å markere solidaritet med frilansere i kulturfeltet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Lukter ikke bra

Det er ingen grunn til at selvstendig næringsdrivende skal falle utenfor ordningene.

- Hvis man bare stort sett kunne behandle musikantene og alle som driver i kultursektoren noenlunde likt og med samme holdninger, tror jeg dette hadde gått fint.

Hun innbiller seg imidlertid fremdeles at det finnes motforestillinger mot frilansere i kultursektoren, sier hun. Blant annet mener hun flere i kultursektoren ventet lenger på dagpenger enn andre grupper.

- Så tilgi meg for å virke litt paranoid, men det er liksom noe som ikke lukter helt bra.

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) er også blant dem som har møtt opp.

- Da Stortinget fikk på plass denne ordninga i vår, var tanken at det skulle være livreddende hjelp for veldig mange deler av næringslivet vårt. For de selvstendige, for enkeltmannsforetakene for kulturaktørene. At regjeringa velger å plukke den bort nå er en skandale, og noe vi kommer til å kjempe imot, sier hun til Dagbladet.

Bassist Aslak Dørum i DumDum Boys er også til stede. Han går hardt ut mot kulturminister Abid Raja (V). Bandet holdt konsert foran Stortinget som en del av demonstrasjonen.

- Jeg skulle ønske at den kulturministeren som ikke turte å være her, kunne komme seg ut av det klamme favntaket til Tom Cruise og heve blikket fra selfiestanga lenge nok til å snakke med noen voksne for å skjønne hva som faktisk får kulturlivet til å gå rundt. For det er ikke ham, sier han til Dagbladet.

RAMMET: - Kulturbransjen er hardt rammet av coronapandemien og den økonomiske krisa, sier Elisabeth Kaski (SV) da Dagbladet møtte henne under en protest på Eidsvolls plass. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
<strong>SPILTE:</strong> DumDum Boys holdt konsert foran Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPILTE: DumDum Boys holdt konsert foran Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
<strong>DEMONSTRERER:</strong> Scenearbeidere foran Stortinget onsdag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEMONSTRERER: Scenearbeidere foran Stortinget onsdag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Utover kvelden vil kampanjen også markere sitt standpunkt ved å bade utvalgte kulturbygg over hele landet i rødt lys. Munchmuseet og Operahuset i Oslo er blant byggene på lista.

Bakgrunnen er forslaget om å ikke videreføre kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere fra og med 1. november.

- Tidenes krise

Initiativtaker og lysdesigner Magnus Boyd sier følgende i pressemeldingen:

- Arrangementsindustrien opplever tidenes krise og vi menneskene i kulissene står nå helt alene, mens flere av våre kollegaer blir fanget opp av regjeringens krisepakker. Ved å fjerne den direkte støtten til oss selvstendig næringsdrivende risikerer en hel industri å stå igjen uten noe fagkompetanse når krisen er over.

LOVER PENGER: Kulturminister Abid Raja har funnet frem mer penger til kultur i corona-krisen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Han frykter at avviklingen av støtteordningen vil føre til omfattende kompetanseflukt fra industrien.

- Vi sto i store utfordringer med manglende rekruttering og kompetanseflukt allerede før vi ble truffet av tilnærmet full nedstenging den 12. mars, og nå er vi i ferd med å brekke ryggen fullstendig.

Markeringen har røtter i internasjonale «We Make Events»-kampanjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer