LEDER

En skanse som faller

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

DET VAR IKKE ANNET å vente, men resultatet så langt er likevel nedslående. Justisdepartementets lovavdeling sier kundelistene til landbruksminister Sylvi Listhaug kan hemmeligholdes av konkurransemessige grunner. Avgjørelsen kom etter at statsminister Erna Solberg ba om en avklaring av sakens rettslige sider. Nå foreligger den, og Solberg har uttrykt sin tilfredshet. Antakelig regner regjeringen med at siste ord er sagt, og at den kan gå videre med andre og viktigere saker. Det skal verken Solberg eller Listhaug være sikre på.

DEN ENE GRUNNEN TIL det er at Sivilombudsmannen ikke har avsluttet behandlingen av en klage, basert på offentlighetsloven, som er fremmet av Dagsavisen, VG og Dagbladet. Ombudsmann Arne Fliflet sier han vil vurdere om det skal innhentes ytterligere opplysninger fra Statsministerens kontor og Landbruksdepartementet. Han understreker at det dreier seg om en prinsippsak som angår viktige spørsmål i vårt styringsverk som gjelder beslutningsprosesser og graden av åpenhet.

HVIS SIVILOMBUDSMANNEN kommer til samme resultat som justisdepartementets lovavdeling, bør heller ikke det innebære noen avslutning av saken. Det juridiske sporet er bare ett av flere når det gjelder statsråders lojalitets- og avhengighetsforhold. Å tviholde på at dette kun er et juridisk anliggende, er en knusktørr byråkratisk holdning. Selvsagt er statsråders uavhengighet av særinteresser et spørsmål av stor politisk betydning. Derfor skal det også behandles og vurderes politisk. Her kan ikke en lovavdeling, uansett hvor kompetent den er på sitt område, få siste ord.

STORTINGET MÅ FORETA en vurdering av hvordan det best kan sikre at statsrådene gir relevante opplysninger om sine lojaliteter og bindinger. De folkevalgte må be om en bred gjennomgang av nåværende lover og regler, og en kartlegging av behovet for et system som er tilpasset en helt ny virkelighet. Når profesjonelle rådgivere får økt innflytelse som aktør i de politiske prosessene, kan ikke ønsket om å opptre fordekt, tillegges noen vesentlig betydning. Tvert imot krever lobbyistenes nye posisjon større og mer effektiv åpenhet. Kravet om bedriftshemmeligheter i politikken er en skanse som er dømt til å falle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer