Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En skarpere nasjon

Norge er en skarpere og mer militant nasjon enn vi foretrekker å tro.

HOVEDKVARTERET:  Den amerikanske organisasjonen for signaletterretming, NSA, gir den norske e-tjenesten toppkarakter som samarbeidspartner både når det gjelder Russland og Afghanistan- Foto: AP / NTB Scanpix
HOVEDKVARTERET: Den amerikanske organisasjonen for signaletterretming, NSA, gir den norske e-tjenesten toppkarakter som samarbeidspartner både når det gjelder Russland og Afghanistan- Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

VI LIKER DET MYKE Norge. Stormakten på ski. Landet med best gli. Verdensmesteren i fredsdiplomati. Den rasjonelle stemmen i Midtøsten. Giverlandet med dype lommer. Den gode og forutsigbare naboen. Oljerikingen som investerer etisk og atomfritt. Vår velstand og prektighet kjenner ingen grenser. Problemet er at vi ikke vedkjenner oss det andre Norge. Stormakten i militær etterretning. Krigsnasjonen og den internasjonale våpenprodusenten. USAs lydige tjener. Den kalde egeninteressen i vår handel og virksomhet i autoritære regimer. Vi lukker øynene for vi vil at det norske flagget skal vaie mest.

DAGBLADETS PUBLISERING av sentrale dokumenter om norsk etterretning gir en mulighet til å korrigere bildet. Innsynet i etterretningstjenestens virksomhet og metoder gir oss en bredere, og derfor mer korrekt, beskrivelse av Norge som politisk aktør. Det er på høy tid. Under den kalde krigen var forsvars- og sikkerhetspolitikken et lukket rom der selv nyanser ble sett på som farlige avvik. Tradisjonen har fortsatt inn i vår tid. Norge har ført krig i Afghanistan i ti år til enstemmig applaus i Stortinget. Vårt forhold til stormakten Russland skjønnmales: Bjørnen sover, Norge hviler og alt er idyll.

HER ER VI KOLLEKTIVT ført bak lyset. Politisk er det lavspenning mellom Norge og Russland. Det ga en løsning på konflikten om delelinjen i Barentshavet. Det er den andre virkeligheten det ikke snakkes høyt om. Militært er spenningen i nordområdene på samme nivå som under den kalde krigen. Russland har de samme stormaktsambisjonene og øver på samme måte som Sovjetunionen. NATO-landenes mottrekk avspeiler dette. Ikke minst gjelder det norsk etterretning.

SNOWDEN-DOKUMENTENE viser at Norge har en framskutt rolle i den stille krigen mot Russland. Den historiske signaletterretningen mot militære mål fortsetter med uforminsket - ja, økt - styrke. Det nye er at aktiviteten mot sivile russiske mål er kraftig utvidet. Framfor alt gjelder det informasjon knyttet til økonomi, energi og politikk. Her viser dokumentene at den norske e-tjenesten har trengt langt inn i russiske systemer og organisasjoner. Det er heller ingen tvil om hvem som er e-tjenestens viktigste kunde. Tjenesten er teknisk og politisk sammenvevd med USAs globale spionasjeoperasjoner. USAs organisasjon for signaletterretning (NSA) gir den norske e-tjenesten toppkarakterer som samarbeidspartner både når det gjelder Russland og Afghanistan.

AT NORGE DRIVER etterretningsoperasjoner mot Russland er verken overraskende eller kritikkverdig. Politisk er Norge et lite land med et meget stort territorium når vi legger sammen land og hav. Vi har behov for å kjenne naboenes intensjoner og kapasiteter. Spørsmålet er om de meget omfattende etterretningsoperasjonene er forenlige med de politiske målene vi har i forholdet til Russland. Norges posisjon har historisk vært som en rasjonell, forutsigbar og interessestyrt nabo. Aggressiv etterretningsvirksomhet som styres mer av USAs enn Norges interesser, kan komme i veien for dette.

EN RIKTIG BALANSE er avhengig av aktiv politisk styring av e-tjenesten. Hvordan dette skjer, finnes det liten offentlig kunnskap om. Visst har vi lovverk, instrukser og kommando- og informasjonssystemer som rammer for e-tjenesten, men vi vet lite om det er noen kontinuerlig og operativ politisk kontroll. Tradisjonen er at området forvaltes av usedvanlig anonyme embetsmenn i Forsvarsdepartementet. Statsminister Erna Solberg ga en slags bekreftelse på dette under gårsdagens pressekonferanse. Der innrømmet hun at Norge har en e-tjeneste, at den interesserer seg for Russland, men at regjeringen ikke går inn i detaljene.

DET ER DETTE søvngjengeriet det må bli en slutt på. Vi har krav på å kjenne målene og hovedtrekkene i e-tjenestens virksomhet. Nordområdene er Norges strategisk viktigste område med et enormt økonomisk potensial. Da kan ikke forvaltningen av forholdet til den russiske naboen være begravd i hemmelige operasjoner eller politikk bak lukkede dører. Her handler det om nasjonale livsinteresser som må drøftes åpent og fordomsfritt.