DEBATT

En skattepolitikk for «folk flest»

Jobbskattefradrag vil ha en omfordelende effekt og vil såldes være et godt borgerlig svar på økte økonomiske forskjeller.

SKATTEFRADRAG FOR DE SOM JOBBER: Skal Høyre, Frp, KrF og Venstre gå til valg på reduserte skatter og avgifter, bør man gi betydelige skattelettelser til større deler av befolkningen. Jobbskattefradrag er en åpenbar kandidat, skriver Mats Kirkebirkeland i Civita. Foto: Per Ervland 
SKATTEFRADRAG FOR DE SOM JOBBER: Skal Høyre, Frp, KrF og Venstre gå til valg på reduserte skatter og avgifter, bør man gi betydelige skattelettelser til større deler av befolkningen. Jobbskattefradrag er en åpenbar kandidat, skriver Mats Kirkebirkeland i Civita. Foto: Per Ervland  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da det ikke-sosialistiske samarbeidet holdt på å ryke under høstens budsjettforhandlinger, var uenigheten om et grønt skatteskifte som oppfyller de norske klimaforpliktelsene, tilsynelatende den største. Samtidig sliter Solberg-regjeringen med å kontre venstresidens argumentasjon om at man bare har gitt «skattelette til de rike» gjennom å redusere formueskatten. Det er altså ingen tvil om at både nivået og innretningen på skatte- og avgiftspolitikken vil kunne bli et viktig tema i valgkampen til neste år.

Selv om skatteletter til næringslivet og norske eiere kan være fornuftig for å stimulere til vekst og arbeidsplasser, bør de ikke-sosialistiske partiene, også føre en skattepolitikk som reduserer skattene til «folk flest». Innføring av jobbskattefradrag til brede deler av befolkningen, slik den borgerlige «Alliansen» i Sverige gjorde, er et slikt skattereformforslag.

Jobbskattefradrag er, kort fortalt, et spesifikt skattefradrag for personer som er i arbeid, der intensjonen er å forsterke arbeidslinjen, i betydningen at «det alltid skal lønne seg å arbeide». I Sverige har det gitt vanlige arbeidstakere, som for eksempel sykepleiere, en netto skattelette tilsvarende en ekstra månedslønn utbetalt i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer