En skitten realist

For fem år siden bestemte Martin Kellerman seg for å lage tegneserie av sitt patetiske liv.

DEN GANGEN hadde han nettopp mistet både kjæreste og jobb, han var blakk og stadig på fylla. I dag ser ting lysere ut for Martin, men bikkja Rocky har det fremdeles ganske kijpt.

- Da jeg begynte å tegne «Rocky» hadde jeg ikke orden på noen ting. Men etterhvert som jeg har blitt eldre og serien har gjort suksess, blir livet mer stabilt. Så serien forandrer seg den også, men jeg prater jo fremdeles med de samme folka, om de samme tinga, sier han.

SELV OM MARTIN kamuflerer venner og kjærester som rotter, neshorn, apekatter og hunder, er det ikke fritt for at de kjenner seg igjen. Og ikke alle blir blide.

- Det hender ofte at folk blir lei seg. Jeg forsøker å vise litt hensyn, men det er som regel det folk absolutt ikke vil at jeg skal bruke, som funker best. Jeg pleier å vente til det har gått litt tid, og så håper jeg at de har løst problemene sine innen historien kommer på trykk.

Heldigvis har det ikke gått like langt for Martin Kellermann, som for hans store helt Joe Matt, skaperen av den selvbiografiske serien «Peepshow».

- Det er en ekstremt realistisk og utleverende serie. Den ene stripa handler om at hovedpersonen spionerer på kjæresten sin. I neste stripe har kjæresten hans lest serien om spionasjen i avisa og gjør det slutt. Nå om dagen handler serien bare om at han sitter hjemme og leker med katten sin, fordi han har mistet alle vennene sine.

I FJOR TOK Kellerman seg en pause fra tegneserien, for å skrive et teaterstykke om Rocky. Dette stykket ble en kjempesuksess i Sverige.

- Det var mange fans av serien som ble overrasket over at skuespillerene ikke var kledd ut som dyr. De hadde vel regnet med en sånn Disney on Ice-forestilling med kjempestore hoder. Men det var selvsagt ikke aktuelt, manuset står for seg selv og det er ikke tegneserieteater, sier Kellerman. I mai neste år skal Rocky settes opp på Centralteateret i Oslo, under ledelse av regissør Petter Næss.

Denne helgen befinner Martin Kellerman seg på Raptusfestivalen i Bergen. Da får han muligheten til å møte en annen av sine favoritter, nemlig Daniel Clows, som blant annet har tegnet den berømte boken «Ghost World».

- Dersom han virkelig er der. Jeg har litt problemer med å forstå at han faktisk skal dit.

PÅ RAPTUSFESTIVALEN i morgen er det også klart for utdelingen av den årlige Dagbladets tegneseriepris. Tidligere vinnere av prisen er Frode Øverli, Karine Haaland, Knut Nærum og Christopher Nielsen. Årets nominerte er «Kebbelife» av Mette Hellenes, «Nemi» av Lise Myhre, «Mjau Beibi» av Jason, «Eon» av Lars Laukvik og «Fakta fra Verden» av Karstein Volle.

<B>TEGNETYPE:</B> I fem år har Martin Kellerman (26) skrevet om sine opp- og nedturer i tegneserieform. Skjønt det blir vel flest nedturer.