KOMMENTARER

En skjør idyll

Truer globalisering og sosial dumping den norske modellen? Åpenbart, skriver Stein Aabø.

ARBEIDSINNVANDRING:  Arbeidsminister Anniken Huitfeldt i samtale med kelner Tor Berglund, Svensk ung mann som er veldig fornøyd med jobb i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ARBEIDSINNVANDRING: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt i samtale med kelner Tor Berglund, Svensk ung mann som er veldig fornøyd med jobb i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Siv Jensen har lyktes bedre enn de fleste med å aktualisere spørsmålet om «den norske modellen». Hennes bruk av modellen som angrepsmål i sin landsmøtetale nylig er kommentert oppad og nedad stolper, også av undertegnede. Vi må anta at flere har fattet interesse for den samfunnskonstruksjonen, og hva som skiller den fra andre lands, etter hennes kraftige advarsel om at den står i veien for fornuften. En som trolig er mer begeistret enn han vil innrømme er den tidligere statssekretær Jan-Erik Støstad som tidlig i neste uke lanserer boka «Sosial dumping. Trues den norske modellen?». Han hadde neppe regnet med drahjelp fra det holdet.

Støstad har vært statssekretær for fem arbeidsministere, Hanssen, Andersen, Aasrud, Bjurstrøm og Huitfeldt, og har hatt spørsmålene som sitt sentrale felt. Ergo kan han mer om norsk arbeidsliv og de lover, regler og avtaler som rammer det inn, enn de fleste. Kanskje er det likevel ikke slik at Gyldendal venter stuvende fullt hus tirsdag. Til det er temaet for komplisert og for lite tabloid. Ikke desto mindre har vår avis i flere artikkelserier demonstrert hva som ligger bak begrepet sosial dumping, seinest nå om «asfaltmafiaen», irske steinleggerfirmaer som bryter lover, utnytter sårbar arbeidskraft og selv velter seg i luksus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.