Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En skjør våpenhvile

Ingress

Meninger

Krisen i svensk politikk er avblåst for nå. Det blir ikke nyvalg, slik statsminister Stefan Löfven varslet etter budsjettnederlaget for noen uker siden. Men det er ikke akkurat julefred som har senket seg i nabolandet etter det såkalte desemberforliket mellom de rødgrønne og den borgerlige alliansen, snarere er det inngått en skjør våpenhvile som på papiret skal vare helt fram til valget i 2022. Det er å tro på mirakler, men inntil videre har de to blokkene sørget for at landet har fått en styringsdyktig regjering og at Sverigedemokraterna (SD) er satt på sidelinjen.

Et nyvalg ville ikke ha endret på den kaotiske situasjonen som oppsto da SD brøt med parlamentarisk kutyme og sørget for at alliansens budsjett fikk flertall. Ifølge meningsmålinger har det høyrepopulistiske partiet bare økt i oppslutning og ville fortsatt vært på vippen. Derfor lå en blokkoverskridende fredsavtale i kortene. Den sier enkelt at statsministerkandidaten som har mest støtte, skal regjere, og at en mindretallsregjering skal få gjennom sitt budsjett. Det betyr at den borgerlige opposisjonen har forpliktet seg til ikke å stemme ned budsjetter fremmet av de rødgrønne, selv om man kunne oppnådd flertall med SD.

Dette er i tråd med hva begge sider lovet i valgkampen, men de gjorde opp regning uten vert. SD var lei av å bli behandlet som en paria og lovet å felle enhver regjering som ikke strammer inn på innvandrings- og asylpolitikken. De var nær ved å lykkes på første forsøk etter å ha blitt landets tredje største parti i høstens valg. Derfor gjorde de etablerte partiene felles sak og parkerte SD de neste åtte år. Men kriseforliket er dessverre en sikker oppskrift på å gi økt oppslutning om SD, som allerede påberoper seg å være det eneste reelle opposisjonspartiet og de eneste som tør å diskutere innvandring, ikke minst. SD må møtes med argumenter og ansvarliggjøring. Isolasjon er en kortsiktig politikk.

For Stefan Löfven er ikke marerittet over. Han skal regjere med et blått budsjett det neste året og samtidig være avhengig av Vänstern. Alliansen har på sin side forpliktet seg til å støtte rødgrønne budsjetter etter det, mens SD kan sitte på sidelinjen og innkassere misnøyen blant velgere på begge sider. Avtalen skal gjelde i åtte år. Det er optimistisk å tro den vil vare et år.