En skole der elevene lærer mer

Over 5000 lærere begynte på videreutdanning i høst, og denne satsingen skal fortsette i årene fremover.

KOMPETANSE: THorbjørn Røe Isaksen (H) mener det er arbeidsgiver - altså kommuner, fylker og private skoleeiere - som har ansvar for å oppfylle lærernes nye kompetansekrav. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KOMPETANSE: THorbjørn Røe Isaksen (H) mener det er arbeidsgiver - altså kommuner, fylker og private skoleeiere - som har ansvar for å oppfylle lærernes nye kompetansekrav. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Meninger

Vi vil sikre at alle elever blir undervist i norsk, matematikk og engelsk av lærere som har fordypning i faget. I juni vedtok derfor Stortinget nye kompetansekrav i skolen.

Kravene gjelder allerede for nyutdannede lærere, og vil gjelde for alle innen en tiårsperiode.

Dagbladet støtter denne politikken på lederplass 25. november og påpeker, ganske riktig, at dette er «en gylden mulighet til å få faglig påfyll og gi yrket høyere status».

Men vi gjennomfører også dette kompetanseløftet på en pragmatisk måte, slik Dagbladet etterlyser: Vi har satt i gang en storstilt satsing som innebærer at antallet videreutdanningsplasser for lærere nesten er tredoblet på to år. Over 5000 lærere begynte på videreutdanning i høst, og denne satsingen skal fortsette i årene fremover.

På denne måten vil de som i dag ikke oppfyller kompetansekravene, ha mulighet til å ta den videreutdanning de trenger i løpet av den vedtatte overgangsperioden på ti år.

Dagbladet tar dessuten feil når de skriver at kravene har tilbakevirkende kraft.

Det er ikke lærernes individuelle ansvar å oppfylle kompetansekravene. Det er arbeidsgiver - altså kommuner, fylker og private skoleeiere - som har ansvar for å oppfylle de nye kravene.

Det gjør at kommuner i tiden fremover får et press på seg til å si ja til lærere som ønsker videreutdanning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.