En skøyer på vegg

Østkanten av Oslofjorden er den absurde humorens kilde.

Kommentar

Hvorfor er østkanten av Oslofjorden kraftsenter for den absurde humoren i Norge? Det kan kanskje Joker-utstillinga gi svar på.  

I dette jubelåret for intelligent humor i Norge, med 100-årsmarkeringen for Dagbladets og Dusteforbundets egen Fredrik Stabel som startskudd, har tegneserieseksjonen av Oslos kommunale bibliotek, Serieteket på Deichmanske Grünerløkka, nå satt opp utstilling av den absurde humorens foregangsmann i Norge, Joker, i det sivile Ragnar Pedersen (1942-2007).
Hans typiske uttrykk var enkeltstående, naive, klare tegninger med en vri i underteksten som snudde opp ned på fornuftens forventninger. Jokers verden var en verden på vrangen. Det er lett å trekke tråder til Monty Python og Buster Keaton.  

På Serieteket har de viet en hel vegg til massevis av bittesmå Joker-tegninger — akkurat så små som de var dengangen. Her finner vi klassikere som mannen som kommer til legen med hodet under armen og spør: «Er det noe alvorlig, doktor?» Eller en herre med hatt som forteller en annen herre med hatt: «Jeg fikk installert telefon av helsemessige grunner, jeg er jo pratesyk.» Eller mannen bak disken i en bokhandel som forteller kunden: «Dette er et meget godt lommeleksikon, her finner De alt De ønsker å vite om lommer.»  

Joker lagde stripeserien «Din amøbe» og sto også bak en rekke bokutgivelser som «Min verste lesebok», «Gåte så gåte» og «Den velkjente soldat» 1-4. Han utfoldet seg friskt i sitt eget blad Konk, som var en miks av vitsetegninger, fotonoveller, leserbrev og andre ukebladparodier. En av gjennomgangsfigurene her var «Super-Konrad» i Rolv Wesenlunds skikkelse. Et annet innslag i Konk var samlivsspalten «Ingar & Stein», en parodi på Dagbladets dengang dristige spørrespalte med det danske paret «Inge & Sten» (Inge er kvinnenavn på dansk). Ingar & Stein svarte villig vekk på spørsmål som «Er min kone pervers?».  

I likhet med Stabel hadde Joker tilhold på østsida av Oslofjorden — Norges vakreste fjord — og han var drivkraft i oppbyggingen av revymiljøet i Fredrikstad. En av skikkelsene derfra, den velfødde landsbytullingen Raymon, spilt av Øyvind «King Kong» Johannesen, hadde mye av Joker i seg. «Fredrikstadguttane» videreføres i vår tid av blant andre Pål Nielsen og Atle Jensen med «Kai & Kai». Må ses, ligger på nett.  

Et annet humoristisk Østfold-fenomen som melder seg er Culturselskabet i Moss, med Dusty Cowshit, Kaptein Rødskjegg og Brede Bøe. Og blant ferskingene i tullebransjen på østsida finner vi skjebringen (dvs fra Skjeberg) Kjell Sigvart Heltorp med sin figur Arne Jansen, ihuga Sparta-supporter og generelt ihuga. Han har eksportert Østfold-humoren til Bergen.  

Inne i Jokers absurde tøys lå det også mye livsvisdom. «Det er ikke sant at leger redder liv. De bare utsetter døden.»