Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En skremmende intelligent hjerne står bak Anonym

Skarpt og vittig harselas over det litterære Norge.

MORD PÅ DANSKEBÅTEN: I sin fjerde bok tar forfatteren Anonym tilsynelatende livet av seg selv, på Danskebåten. Foto: Oliver Orskaug/Dagbladet
MORD PÅ DANSKEBÅTEN: I sin fjerde bok tar forfatteren Anonym tilsynelatende livet av seg selv, på Danskebåten. Foto: Oliver Orskaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Med håp om at Anonym blir så smigret at forfengeligheten tvinger Anonym frem i lyset: Det står en svært skarpsindig, vittig og intelligent hjerne bak de til nå fire Anonym- bøkene.

Anonym er også en god krimforfatter. Så god at Anonym burde gjøre seg en karriere på det (om Anonym ikke allerede har det da)?

Holt og Guillou
Her er det litteratur-Norge det harseleres over. Aslak Sira Myre har fått den strålende ideen å lage en flytende litteraturfestival. Hele det litterære Norge er med, temaet er «anonymitet» (alle andre tema er brukt opp på Norges utallige litteraturfestivaler). Scoopet er at forfatteren bak Anonym-bøkene skal stå frem. 

Anonym dukker ikke opp. De finner i stedet blod på Anonyms lugar. Anonym antas myrdet, og privatetterforsker Finn Abrahamsen settes på saken. Sammen med Marta Norheim, som har hatt et halvt år permisjon for å analysere de tre tidligere Anonymbøkene i håp om å teoretisere seg frem til hjernen bak (kanskje bokas morsomste portrett).

image: En skremmende intelligent hjerne står bak Anonym

En brautende Anne Holt og en enda mer brautende Guillou forfølger dem med sine umulige spesialteorier. Sammen med den parodiske duoen Kolberg og Lahlum.

Konspirasjon
Jakten på morderen er vanskelig; alle har et hevnmotiv etter harselasen i Anonym-bøkene. Spor fører Abrahamsen til stadig nye mistenke og etter hvert de mest fantastiske konspirasjonsteorier.  I likhet med de foregående, blir også denne så ellevill etterhvert at den mister noe av brodden. Og det blir vel mange gjentagelser fra tidligere Anonym-bøker.    

Men så er det da, at karakteristikkene er så intelligente, humoristiske, skarpe og treffende. Innsikten i miljøet så skremmende at enhver kan få noia. Siss Vik med kamera. Fredrik Wandrup som skummer seg gjennom Kristin Halvorsens satiredebut under pressekonferansen om boka.

Et scoop?
Dag Solstad avbryter et bokbåtbad etter et dumt spørsmål fra Anne Grosvold. Han går for å ta seg en røyk. Røyker gjør også Knausgård, hele tiden, mens han mumler et språk parodisk likt hans litterære - det er kanskje her Anonym imponerer mest.  

Det er særdeles snedig gjort av Anonym å lage en hel litteraturbåtfestival med seg selv som tema. Spesielt med tanke på at de som virkelig får på pukkelen her er den råtne kommunikasjonsbransjen med Bjarne Håkon Hansen i spissen.

Så god er Anonym på sin egen merkevarebygging, at han må være et scoop for bransjen. Om Anonym ikke allerede er del av den da?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!