En skriveklo som er de færreste sakprosaforfattere forunt

Besettende historie.

JARL OG SJØRØVER: Alv Erlingsson endte sitt liv som krigsmann, sjørøver og fredløs. Denne engelske miniatyren fra senmiddelalderen viser trolig såkalte fiportunger, menn som bedriver sjørøveri og angriper et handelsfartøy.
JARL OG SJØRØVER: Alv Erlingsson endte sitt liv som krigsmann, sjørøver og fredløs. Denne engelske miniatyren fra senmiddelalderen viser trolig såkalte fiportunger, menn som bedriver sjørøveri og angriper et handelsfartøy. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Ingenting Tore Skeies beretning er unnfanget ved en slump og født i under rier av vitebegjær og fortellerglede. Og barnet heter Alv Erlingsson og levde ca. 1250-1290 — en gåtefull og myteomspunnet adelsmann som deltok i stormaktsspillet om etableringen av det arvelige enekongedømme i Norge.

Men tro ikke at denne Alv spilte noen hovedrolle i maktkampene, han spilte bare en birolle og kildene om ham er frustrerende få.

Klassisk tragedieNettopp disse kjensgjerningene om denne nesten glemte adelsmannen har trigget Tore Skeie, historiker med mastergrad. Etter en elegant proglog om de sju dødssyndene og den brutale henrettelsen av Alv, begynner Skeie med begynnelsen.

Alv var født inn i en stormannsætt med setegård i Borgarsyssel, både farfar og far var kongens menn på 1200-tallets borgerkriger. Etter farens død i 1283 kastet Alv seg ut i politikken.Han ble jarl av Sarpsborg, kongens sendemann i utlandet — senere krigsmann, sjørøver og fredløs.

Antakelig er nestor i historiefaget Jens Arup Seip en inspirator til denne undergangsfortellingen. Skeies analyser av kompliserte maktforhold og intriger er glassklare og stringente, samtidig som de etterlater rom for tvil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer