Anmeldelse: «Jordbrukerne»

En skuffelse fra NRK

På sitt verste er «Jordbrukerne» slitsom og demotiverende å følge med på.

AV OG TIL: NRKs dramakomedie treffer av og til på kornet, men helheten er for dårlig utviklet, skriver anmelder Cornelius C. Steinkjer.
AV OG TIL: NRKs dramakomedie treffer av og til på kornet, men helheten er for dårlig utviklet, skriver anmelder Cornelius C. Steinkjer. Vis mer
Publisert

Jordbrukerne

Drama

Tidspunkt: Premiere 28.10
Beskrivelse: Med: Nader Khademi, Arben Bala, Jonas Strand Gravli for beskrivelse
Kanal: NRK

«For uferdig for å lykkes»
Se alle anmeldelser

Marwan (Nader Khademi) kidnapper datteren Kiki fra sine tidligere svigerforeldre. Kikis mor ble revet bort i en bilulykke, og nå ser Marwan seg nødt til å reise med Kiki ut av landet.

Det er bare et problem: Han mangler et gyldig pass.

NRKs dramakomedie «Jordbrukerne» leker med folks fordommer, og byr på et fiffig handlingsforløp og en distinkt stil. Men serieskapere må ha hatt dårlig tid, for flere viktige ledd av produksjonen er både uferdig og ustrukturert. Med et spennende premiss klarer likevel ikke serien å vekke interesse, som er trist da det også er mye som funker bra.

Fortellingen skildres gjennom en forvirrende struktur. Her skal skal et mysterium nøstes opp i, med stadig avbrytelser av uventede komplikasjoner .

Mens han venter på at undergrunnen forfalsker et pass tar Marwan med datteren opp til en gård med tre konservativt muslimske menn. Det tar ikke lange tiden før han begynner å lure på hva de tre egentlig gjør på gården. Lager de bare halal-ost som de sier, eller har de en mer fatal operasjon planlagt?

Spiller på fordommer

Dette er ikke høstens første norske TV-serie som utforsker frykten for terror. Viaplay-serien «Furia» skildret et etnisk norsk miljø, radikalisert med høyreekstremistiske holdninger.

«Jordbrukerne» spiller på fordommene rundt islamistisk terror. Seerens tvil rundt mennenes egentlige intensjoner veksler gjennom handlingsforløpet basert på hovedkarakterens vekslende mistanke.

Seerens tvil rundt mennenes egentlige intensjoner med gårdsbruket skifter gjennom handlingsforløpet parallelt med hovedkarakterens vekslende mistanke. For hvorfor kjøper de store mengder kunstgjødsel, og hva er egentlig «medisin» et kodeord for?

Seeren settes i en ubehagelig situasjon da mistanken øker samtidig med kjærligheten for rollefigurene. Denne ambivalensen holder interessen gående også i kjedeligere partier. For det er mye denne serien kunne spart seg for. For eksempel burde rollefiguren Ingeborg (Kristin Grue) vært mindre. Rollen er malplassert, og lite morsom.

Godt skuespill

Det er flere gode skuespillere foran kameraet, deriblant Nader Khademi og Arben Bala. Khademi passer godt i hovedrollen, og spiller lunt og behagelig. Khabib (Arben Bala) virker i starten truende, men gradvis får man en forkjærlighet for rollefiguren, til tross for hans strenge fremtoning.

Skuespillerne er generelt godt instruert, og det er mye spennende å trekke utifra manusarbeidet. Det som hemmer serien er hovedsakelig den vriene strukturen.

Serien går for en dekonstruert fortellerteknikk som krever mer kontroll på manuset enn serieskaperne har her. På sitt verste blir «Jordbrukerne» derfor slitsom og forvirrende.

Serien er også hardt klippet, med en rekke hopp, eller såkalt jump-cuts som kommer i tide og utide. Midt i en scene hoppes det fra et øyeblikk til et annet, og det er tydelig at det noe utelatt for seeren. En slik klipperytme kan bidra til et spennende visuelt uttrykk, men her blir det heller forstyrrende enn rytmisk appellerende.

Hastverksarbeid

«Jordbrukerne» er et interessant prosjekt, men produksjonen kunne trengt mer tid. Serien virker uferdig i flere ledd. Både forarbeid og etterarbeid fremstår forhastet, mens foran kameraet er skuespill og produksjonsdesign solid. Serien er også fint skutt.

NRK-serien kunne bydd på mer, men er likevel akkurat spennende nok til at det er verdt å fortsette å se. Men med et mer gjennomarbeidet manus, og bedre klipp ville vi kanskje håpet på en fortsettelse av første sesong. Det er det ingen grunn til å gjøre nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer