En skuffende Action-Harry

Trollmannen Potter er tilbake, men nå er undringen erstattet av rein action.

FILM: Mange små kinogjengere har nok gledet seg vel så mye til førstkommende fredag, når «Harry Potter og Mysteriekammeret» har premiere, som til selveste julaften. Og bare forhåndssalget alene garanterer suksess for kapittel to av filmen bygd på J.K. Rowlings fantastiske bokserie. Men noen vil garantert bli overrasket, for årets Potter skiller seg fra fjorårets på flere sentrale punkter.

Plagsom husnisse

Sommerferien er over, og Harry er tilbake på Galtvort. Det er også hans gamle venner og fiender, samt et knippe nye karakterer: Skolens nye lærer i «forsvar mot svartekunster», en svært velmenende, men ganske plagsom husnisse, lillesøsteren til Ron- og pappaen til Harrys erkefiende Draco Malfang. Alle disse spiller viktige roller i historien som utspiller seg i løpet av vel to og en halv time.

Og det dreier seg ikke om småtterier. Her er glupske, forvokste edderkopper, en lys levende fugl føniks, en flygende Ford Anglia, forsteinede skoleelever, ei dagbok med høyt utviklet egenvilje, og i det dramatiske klimakset: En basilisk , det vil si en forvokst slange med så ondt blikk at den som møter det, kreperer øyeblikkelig.

Actionhelt

De unge skuespillerne har fått mer trening siden sist, hvor jobben stort sett besto i å se måpende og undrende på de fantastiske tingene som utspilte seg foran dem. Mens tryllestavtrening i klasserommet var viet mer plass da, bruker Potter & co. stavene sine nå først og fremst som våpen, nesten som en hvilken som helst actionhelt i en hvilken som helst actionfilm.

Historien åpner for mer fart enn den første gjorde, og regissør Columbus og alle hans digitale trollmenn vet å utnytte dette til fulle. Ja, i så stor grad at «Harry Potter og Mysteriekammeret» framstår som lite annet enn en serie spektakulære actionsekvenser, bundet sammen med forklarende dialog som bringer historien videre. Men disse pratescenene utdyper ikke spenningen mellom skikkelsene, og blir- som i alle actionfilmer- fint lite mer enn et nødvendig onde man må gjennom før filmen igjen tar løpefart og setter utfor.

Vil barna like den? Nei. De vil antakeligvis elske den og gispe henrykt i skrekkblandet fryd. Filmen har fått 11-årsgrense. Det betyr at ganske unge barn kan se den i følge med voksne. Regissør Columbus bruker flittig elementer fra skrekkfilmen, her er flere svært tette og effektfulle sekvenser. Så se ikke bort fra at «Harry Potter og Mysteriekammeret» vil bli hovedleverandør av mareritt en god stund framover. Og vi som er over den første barndommen, er dette noe for oss? Jo da. Men det er likevel trist å konstatere at eventyret og undringen- alt det fantastiske fra Rowlings bøker- denne gang forsvinner i en flink oppvisning av fart, grøss og spenning.

ACTIONHELT: Harry Potter (Daniel Radcliffe) slåss seg gjennom filmen, nesten som en hvilken som helst actionhelt i en hvilken som helst actionfilm. Det ser bra ut, men mye av magien er borte.