- RART: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen er overrasket over alt hysteriet rundt OL-reklamene, og mener bråket må skyldes nordmenns forkjærlighet for OL og skisport. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- RART: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen er overrasket over alt hysteriet rundt OL-reklamene, og mener bråket må skyldes nordmenns forkjærlighet for OL og skisport. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- En skulle tro at mange oppdaget TV-reklamer for første gang

Reklameguru overrasket over bråket.

(Dagbladet): - Det er noe rart med denne saken. En skulle tro at mange oppdaget TV-reklamer for første gang, sier Ingebrigt Steen Jensen, som har vært en tydelig skikkelse i norsk reklamebransje siden 80-tallet.   Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at TV 2 avbrøt mennenes finale i slopestyle i helga med en reklamepause. Jensen er overrasket over bråket.   - Folk har sett programmer bli avbrutt i 23 år, og vi har lenge hatt reklameavbrudd i filmer og idrettsarrangement som Tour de France. Når det nå likevel kommer såpass store reaksjoner så må det være fordi OL og ski er hellig for oss, sier Jensen.   Han mener at en ikke kan si at folk burde reagere annerledes, men synes det er spennende å drøfte hvorfor folk har blitt så sinte.

- Folk reagerer som de gjør, og en kan ikke si at folk reagerer på feil måte. Folk er ikke glad i reklame, men de virker likevel. Amerikanerne har de skjønt det: De har klart å lage idretter som er skreddersydd for reklameavbrudd.   Koster millioner Telenors nye, lange reklamefilm med Steven van Zandt har blitt skyteskive for mye frustrasjon på sosiale medier.

Morten Wiberg er TV- og radiosjef i Carat Norge, som jobber med å forhandle fram avtaler mellom annonsører og TV-kanaler.

Han anslår at visningene av filmen i helgen har en samlet listepris på omtrent sju millioner kroner.   - Bruttokostnaden er omkring sju millioner, men det kan tenkes at de har fått en veldig god deal. Store annonsører som Telenor kan ofte forhandle seg frem til å betale under halvparten av listepris, sier Wiberg — og legger til at ferske analysetall fra TNS Gallup viser at hver TV-seer i gjennomsnitt har sett Telenors reklamefilm fire ganger.   - Kan skade selskapene Men stor eksponering er ikke nødvendigvis et gode. Kommunikasjonsrådgiver og lektor på Markedshøyskolen Nils M. Apeland råder nå selskapene til å dempe trykket.

- Når TV-seerne blir frustrerte kan sinnet også bli rettet mot selskapene bak reklamen. Så jeg blir overrasket dersom de som til nå har vært veldig synlig ikke demper trykket fremover, sier Apeland.   Men dersom store annonsører nå ønsker færre visninger av reklamene sine, kan dette kan bli et dilemma for TV 2. For betalingen de får er knyttet til hvor mange ganger en reklame blir vist — og sett.

- Så kanalen kan her risikere å bli sittende med svarteper, mener Apeland.
Uvant med reklame De siste årene har mange nordmenn tatt i bruk strømmetjenester og nett-TV.

Apeland tror mange nå har blitt vant til å kunne velge bort reklame.

- Nye TV-løsninger har gjort at mange av oss rett og slett ikke er vant til å forholde oss til TV-reklamer på denne måten lenger, sier Apeland.