En skummel svenske

Åke Edwardson skriver krimbøker som selv politifolk digger. I dag svarte han på dine spørsmål!

Les hele intervjuet med Edwardson i Magasinet.

Åke Edwardson ble årets krimforfatter i Sverige i 1997, og nevnes ofte sammen med sine forfatterkolleger Henning Mankell og Håkan Nesser. Hjemmepublikummet elsker Winter. Hver bok selger i over 200000 eksemplarer, men i Norge har Åke møtt motstand:

- Dagbladet, Aftenposten og Dagsavisen konkurrerer om hvor jævlig dårlig det er, sier Åke til Dagbladet i dag. I Sverige og resten av Europa har han blitt godt mottatt. Og nå håper han at noen nordmenn også får øynene opp:

- Jeg tror jeg har tre lesere, mitt mål er å få fem, ler Edwardson, som i virkeligheten begynner å ta av her hjemme også. Til påske kommer hans siste roman «Seil av Stein» om politimannen Erik Winter ut i Norge. - Og til høsten kommer bøkene Jukebox og Gjennomreise på norsk, det er ikke krim, får forfattere med i slengen.

NRK sendte tidligere i år den første tv-serien om Winter, og i vår spilles nye episoder inn. Edwardson er oversatt til 15 språk og kommer ut i 25 land.

I bøkene om Winters skildres politiarbeidet så nøyaktig at selv svenske politimenn er fan av bøkene. Musikk er et gjennomgangstema i bøkene.

- Jeg skrier aldri uten musikk. På høyt volum, sier Edwardson som ikke klarer å skrive et eneste ord uten. Det går i alt fra hip hop til death metal.

Les svarene fra dagens nettmøte.

SVARE PÅ DINE SPØRSMÅL:</B> Den svenske forfatteren Åke Edwardsson møter du på nettmøte 1. april.