- En slags gastronomisk snåsamann med evner utenom det vanlige

Dagbladet anmelder alle Hellstrøm-bøkene.

APPETITT: Uten matlyst, ingen kokekunst. Eller som Eyvind Hellstrøm uttrykker det: «Som kokk trenger du manuelle ferdigheter, du trenger fagkunnskap, du må beherske teknikk og en hel masse 

annet. Men minst like viktig er det å kunne spise godt. Og mye.» 
Foto: Sigurd Fandango
.
APPETITT: Uten matlyst, ingen kokekunst. Eller som Eyvind Hellstrøm uttrykker det: «Som kokk trenger du manuelle ferdigheter, du trenger fagkunnskap, du må beherske teknikk og en hel masse annet. Men minst like viktig er det å kunne spise godt. Og mye.» Foto: Sigurd Fandango . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

  BOK: Salget av diverse former for kokebøker i Norge skulle tilsi at vi er blitt et folk av glade kjøkkenamatører, som daglig forlyster seg med de mest avanserte og fristende oppskrifter fra hele kloden.

De store matprofetene må ta sin del av ansvaret for denne gløden. Nasjonen har de siste åra fostret en jevn strøm av kjente kokker, som stadig utgir nye, mer eller mindre avanserte og eksotiske kokebøker; Stiansen, Moi, Barmen, Brimi, Viestad, Tjersland og flere andre. Aller fremst i denne bølgen av matglede finner vi Eyvind Hellstrøm.

Aktiv trollmann Både som prisbelønnet TV-vert, Bagatelle-sjef, forfatter og gjenganger i avisspaltene er Hellstrøm blitt selve symbolet på den kulinariske vekkelsen som går gjennom landet. Han står som forfatter eller medforfatter av hele tre tjukke bøker i inneværende boksesong og figurerer stadig på TV, der han rydder opp i alt fra julemat til konkurstruede restauranter.

Med sin blanding av autoritet, entusiasme og medlidenhet er Hellstrøm blitt en folkekjær figur, en slags gastronomisk snåsamann med evner utenom det vanlige, både når det gjelder å tilberede mat og å undervise i det kompliserte faget restaurantdrift. Folk blir glade i den bramfritt vennlige kokken, selv restauranteiere som konfrontert med virkeligheten får fastslått at de rett og slett er udugelige, at de knapt kan lage mat og i hvert fall ikke drive restaurant. Men ut fra dette nullpunktet blir situasjonen snudd, kanskje ikke til full redning, men i hvert fall ikke til det motsatte. Takk til Sverige Boka «Bagatelle — Hellstrøms siste måltid» er Hellstrøms største verk hittil. Boka er en underholdende selvbiografi fra 30 års virksomhet i restaurantbransjen, full av innsikter, portretter, gode råd, oppskrifter, reiseskildringer og hyllester, blant andre til Ben Youcef, moderne norsk restaurantdrifts store far. Anekdotene strømmer gjennom boka, om alt fra Michelinguide-inspektører, som på et visst tidspunkt ga Bagatelle to særdeles høythengende stjerner, til historien om stakkaren som ble innestengt i restauranten en lørdag kveld og måtte ringe til politiet, ettersom stedet var stengt på søndag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer