En slett kopi

Historien om livet til en japansk Geisha, med en sur smak av Hollywood.

FILM: I 2000 overrumplet filmen «Crouching Tiger Hidden Dragon» en hel verden. Maken til mystikk, sjel og estetisk overlegenhet hadde man ikke sett tidligere. Scenene tok rett og slett pusten fra deg. Filmen ble en gedigen suksess og i kjølvannet har det kommet en mengde både gode og halvgode kopier. «Hero» og «Flying Daggers» er eksempler på vellykkede etterkommere, «Geisha» er det ikke. Kanskje er det fordi «Geisha» er regissert og skrevet av amerikanere og ikke asiater, at dette føles som om å bli servert amerikanskprodusert brunost. Den ser noenlunde lik ut, men smaken er langt fra den som produseres av kjennerne fra Byrkjelo.

Lite autentisk

Geisha ser japansk ut, men mangler den sjel og mystikk man finner i blant annet «Hero». Det hjelper heller ikke stort at de asiatiske skuespillerne snakker gebrokkent amerikansk, i stedet for japansk. Særlig autentisk smaker det i hvert fall ikke. Filmen er basert på romanen «Memoirs of a Geisha» fra 1997, og har vært under planlegging i sju år. Steven Spielberg, Bratt Ratner og Spike Jonze ble alle tilbudt regissørjobben, men takket nei. Jobben gikk til den uerfarne Rob Marshall, som fra før bare har regissert og koreografert et fåtall musikaler, og det synes.

Langdryg

Vi møter Chiyo (Ziyi Zhang, «Crouching Tiger ...») og følger henne fra hun som femåring blir solgt av sine foreldre, til hun ender opp som en fullkommen geisha. Noe som ikke viser seg å være det enkleste i verden. Hun må hanskes med konkurrerende geishaer, rike og kåte menn, og slemme kapitalsøkende «geisha-mammaer». Oppi det hele er hun ulykkelig forelsket og søker egen frihet. Naturen i filmen er fantastisk, musikken likeså. Skuespillerlaget er hentet fra øverste hylle, og har du sett et fåtall asiatiske storfilmer, vil du kjenne igjen mange ansikter. Problemet ligger i at historien aldri griper deg. Derfor blir ikke «Geisha» annet enn en langdryg fortelling man aldri tror på. Og troverdighet er faktisk essensielt for et drama.