En smartings fall

Det er ok å gjøre feil, men sjelden smart å tviholde på dem. Bare spør redaktør Braanen om noen dager.

DE FLESTE av oss vet akkurat hvilken gang vi tabbet oss mest ut. Det var i det øyeblikket  vi fikk sjansen til å rette opp en dumhet, men ikke brukte den.

Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen fikk den sjansen i formiddag da vi spurte om han holdt fast på avisas førstesidesak om at Dagbladets papirutgave på enkelte dager har solgt dårligere enn 70 000 eksemplarer. Han brukte den ikke.

Det er synd. Sannheten om solgte aviseksemplarer pr. dag er ikke synsing, slik som for eksempel kåringen av Norges mest innflytelsesrike intellektuelle. Dagbladet hadde en slik kåring for litt tid siden og juryen plasserte redaktør Braanen på lista.

Da er det kanskje tid for strykninger.

I HVERT FALL er det tid for allmenn medieopplæring. Her på nettet registrerer vi alt som leses. Vi vet hvor mange såkalte «unike brukere» (eller teknisk sett unike browsere) som kobles til den enkelte sak. I går hadde vi over 620 000 slike brukere på Dagbladet.no.

På papir er det litt vanskeligere, men slett ikke verre enn at alle redaktører vet hvordan det gjøres enten de driver med abonnement som Klassekampen eller løssalg som Dagbladet. Det totale årsopplaget beregnes i gjenomsnitt (162 069 for Dagbladet og 8 759 for Klassekampen i 2005), men brytes også ned på enkeltdager. I tillegg bruker mediebransjen felles gallupundersøkelse for å finne ut hvor mange lesere det er pr. solgte eksemplar.

Det er faktisk mange. Dagbladets papirutgave har daglig over 700 000 lesere.

BJØRGULV BRAANEN trenger ingen slik allmenn opplæring om nettbruk og papiravisopplag. For ikke lenge siden drev han som fagreporter innen media for Dagens Næringsliv før han fulgte det kommunistiske kallet tilbake til Klassekampen.

GÅR HARDT UT: Bjørgulv Braanen i Klassekampen mener de har gode kilder. Foto: HANS ARNE VEDLOG
GÅR HARDT UT: Bjørgulv Braanen i Klassekampen mener de har gode kilder. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Jeg har sans for personlige kall, men ikke for intellektuell løgn.

For det er intellektuell løgn Braanen bedriver når han i dagens intervju med Dagbladet.no tviholder på reporterens rare regnestykker og kvaliteten til kildene sine i denne saken; de kildene som har fortalt avisa at Dagbladet enkelte dager har solgt under 70 000 eksemplarer.

- Dette regner jeg som fakta, sier Braanen til Dagbladet.no:

- Vi har våre kilder, og så benekter Anne Aasheim opplysningene.

DAGBLADETS SJEFREDAKTØR Anne Aasheim kan neppe gjøre noe annet siden Klassekampens tall er feil. Dagbladets absolutt dårligste salg på en enkeltdag er 94 000; altså over 34% bedre enn Klassekampens anslag.

I ytterligere seks enkeltdager har papiravisa solgt under 100 000 eksemplarer. Det er ingen tvil om at snittopplaget går betydelig ned fra 2005 til 2006 når de offisielle tallene presenteres fra hele bransjen om en måneds tid, men det er dessverre heller ingen tvil om at Bjørgulv Braanen vet at han lyver.

SOM FAGMANN kjenner Braanen til at redaktørene i Dagbladet får salgstall for hver enkelt dag sånn omtrent en uke på etterskudd. Hver onsdag har vi oversikt for hver dag i forrige uke. Gjennomgangen av den oversikten er alltid spesiell. De enkelte oppslag diskuteres og etterpåklokskapen blomstrer om hva hver av oss sa om hvert oppslag og ikke alle de andre redaktørene forstod.

I dag driver ikke Bjørgulv Braanen med etterpåklokskap. Han driver med løgn, og det er vrient å forstå hvorfor. Det er tross alt noen år siden kommunistisk lære også innebefattet den selvtillagte retten til å lyve med ethvert tall til proletariatets beste, og i mellomtida har altså redaktøren selv blitt stueren som intellektuell puddel for en litt for raus liberal avis.

Nå nærmer det seg en smartings fall.

VI FORLANGER ikke at Braanen logrer for oss igjen for å unngå strykning.Det er seg selv han skal ta en prat med, før han retter opp tabben.Det har noe med intellektet å gjøre, men mest med andre menneskelige kvaliteter.

For uansett:

** Også for hjelpesløs matematikk og dårlige kilder finnes det alltid tilgivelse. LES OGSÅ:

<B>KOMMENTERER:</B> Esten O. Sæther, redaktør i Dagbladet.no.