Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En snakkis

Det nærmer seg slutten på et år. Status skal gjøres opp. Også når det gjelder bøker. Hva har vi egentlig lest? Hva var bra? Dårlig? Har noe gjort uutslettelig inntrykk. Forandret oss - eller verden?

DAGBLADETS ANMELDERE

gjør i dag sin oppsummering. De trekker fram tre bøker fra 2004. Tre bøker som har gjort en forskjell. Konkurransen er hard, utvelgelsen vanskelig.

Vi er lite enstemmige i våre anbefalinger. Det skyldes ikke bare at de har lest forskjellige bøker. De favner hver sine felt, litterære områder, men de er også subjektive lesere. Med sin individuelle referanseramme og sine særegne perspektiver.

Fellestrekket i dag er at ingen nevner noen av titlene som topper bestselgerlista. Overraskende? Neppe.

DE BØKENE SOM

her er nevnt flere ganger, er «Austerlitz», «Olaf G.» og «Flyktningen - Aksel Sandemose». Kanskje er dette bøker for spesielt interesserte. Det er ikke det du plukker med deg for å lese på T-banen hjem, eller på flyet til London. Det er heller ikke det du nettopp har fått pakket inn i julegave til tanta på Hadeland, som du egentlig ikke aner om leser bøker i det hele tatt.

HVA GJØR AT

ei bok selger 40 000, mens flesteparten selger under 1000 eksemplarer? Flere redaktører har undret seg stille over at bøker de var sikre på skulle selge, ble en flopp. Mens bøker de var usikre på å utgi, vant priser, fikk stor oppmerksomhet og solgte i bøtter og spann.

Det er vesentlig at ei bok blir snakket om. At et rykte sprer seg, en nysgjerrighet. Til slutt en følelse av å stå utenfor hvis ikke man har lest og kan diskutere det alle andre har lest.

«DA VINCI-KODEN»

er en typisk snakkis. Den har ligget på topp på bestselgerlistene lenge. Det er ei bok folk snakket om før den kom til Norge, selvsagt må det kjøpes og leses. Og dommen. Den er ganske enstemmig: «Den er ikke spesielt god, men jeg måtte lese siden alle snakker om den...»

Også anmelderne gleder seg til jul - mens de venter på neste snakkis. Men det er ikke sikkert de anbefaler boka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media