TILGJENGELIGHET: Vi vet at pris og tilgjengelighet er de viktigste virkemidlene for å regulere forbruket av alkohol, skriver artikkelforfatteren. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
TILGJENGELIGHET: Vi vet at pris og tilgjengelighet er de viktigste virkemidlene for å regulere forbruket av alkohol, skriver artikkelforfatteren. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Ruspolitikk

En solidarisk ruspolitikk

Vi vet at pris og tilgjengelighet er de viktigste virkemidlene for å regulere forbruket av alkohol.

Meninger

«Vi må snakke om alkohol», skriver Tommy Sjåfjell i Dagbladet 16. august. KrF er glad Sjåfjell setter alkoholens skadevirkninger på agendaen.

Politikere må snakke mer om hvordan vi kan forebygge rusproblemer. Derfor er ikke KrF redd for å peke på de helserelaterte problemer knyttet til alkoholkonsumet i Norge. Vårt utgangspunkt for alkoholpolitikken er solidaritet med dem som sliter.

NESTLEDER I KRF: Olaug Bollestad. Foto: NTB Scanpix
NESTLEDER I KRF: Olaug Bollestad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En solidarisk alkoholpolitikk handler etter KrFs syn om å redusere alkoholmisbruk, som har dokumentert sammenheng med kriminalitet, helseskader, familieoppløsning og vold. Det betyr blant annet å opprettholde en relativt høy pris på alkohol og begrense tilgjengeligheten. I disse sakene gir KrF hensynet til helse klar forrang framfor næringspolitiske hensyn.

Men en god og solidarisk alkoholpolitikk avhenger av KrFs styrke og innflytelse. Med KrF i regjering vil politikken se veldig annerledes ut enn med Frp i regjering. Ett område der avstanden er betydelig, er alkoholpolitikken. Det er en stor og avgjørende forskjell på hvilke verdier og prioriteringer som vil prege politikken, avhengig av om Erna Solberg velger KrF eller Frp som samarbeidspartner.

KrF har fremmet forslag i Stortinget om å bruke de virkemidlene vi har til å redusere alkoholforbruket i Norge. Mange klarer å håndtere sin egen alkoholbruk på en god måte. KrFs alkoholpolitikk er ikke laget først og fremst for dem, men for dem som sliter med alkohol på en eller annen måte. Derfor vil KrF ha en solidarisk og restriktiv alkoholpolitikk.

Vi vet at pris og tilgjengelighet er de viktigste virkemidlene for å regulere forbruket av alkohol. Derfor vil vi ha høye alkoholavgifter, og vi vil verne om Vinmonopolet. Dette handler for oss om menneskeverd. Det handler om solidaritet med alle dem som rammes av rusmidlenes negative konsekvenser, direkte og indirekte, om å beskytte dem som er mest utsatt.

KrF mener også det er viktig med alkoholfrie soner og vil føre en politikk som legger til rette for arenaer uten bruk av alkohol. Viktige alkoholfrie soner er aktiviteter for barn og unge, i trafikken, i arbeidslivet og i idrettssammenheng – og i parkene våre.

Norge har gjennom Vinmonopolordningen, alkoholavgifter og reklameforbud valgt en restriktiv alkoholpolitisk linje av hensyn til alkoholens skadevirkninger og tredjepart.

For KrF er det helt sentralt at vi må forebygge rusproblemer ved å redusere tilgjengelighet og etterspørsel. Vi må handle kunnskapsbasert: vi vet hva som virker, og vi må være villige til å bruke de midlene vi har. Det vil være avgjørende at valget 11. september gir et resultat som sikrer videreføring av god, restriktiv norsk alkoholpolitikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.