KOMMENTARER

Johnny Hallyday (1943-2017):

En sorgens Hallyday

For Johnny var stor.

UT AV TIDEN: Johnny Hallyday ble en av Frankrikes aller største artister. Nå er han død. Her fra
Olympia i Paris, oktober 1962. Foto: NTB Scanpix
UT AV TIDEN: Johnny Hallyday ble en av Frankrikes aller største artister. Nå er han død. Her fra Olympia i Paris, oktober 1962. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«J.H. 84» (med Carl Perkins), «Gang», «Cadillac» og «Rock à Memphis» Kan du tekstene på disse skivene utenat, tar jeg av meg på overkroppen til spott og spe. Sangeren på disse utgivelsene, og et vell til, er død. Han ble 74 år gammel. Født i Paris og døpt Jean-Philippe Smet. Som liten gutt begynte han å synge og opptre. Da den unge Smet for første gang hørte Elvis, var det definitivt ingen parisiske bakgater tilbake. Vekk med døpenavnet. Inn med Johnny, inn med Hallyday.

Et tricolourikon var skapt. Han ble hele Frankrikes rockekonge som selvsagt fikk kallenavnet den franske Elvis. Det var ofte slik før rocken ble konfirmert. Artister fikk eller tok navn som kunne identifiseres med det de skulle framføre. Her hjemme hadde vi jo tidlig Rocke-Pelle og Per «Elvis» Granberg. I Sverige dukket Little Gerhard og Rock-Olga opp. James hos danskene. Bare for å nevne noen. Johnny Hallyday ble etter hvert en sensasjon i hjemlandet. En sanger som brøyt med den franske chansontradisjonen av fortellende poetisk visesang, men som satset på satans musikk, amerikansk rock & roll oversatt til fransk. Han ble sett på som en lettvekter og en døgnflue, men den fransktalende ungdommene elsket ham. Det er laget en god dokumentarfilm om ham, og det ligger også en litt halvmorsom spillefilm om hans artistliv på Netflix for den som vil vite mer. Ser du disse, skjønner du hvor populær og folkekjær han utviklet seg til å bli siden debuten i 1960 med «Hello Johnny».

I 1961 tok singelplatesalget av med hans coverversjon av «Let´s twist again» (Viens danser le twist). Og, siden twisten har Hallyday – etternavnet tok han etter sin tantes ektemann, Lee Hallyday (hans første manager også) – nesten alltid samlet fulle konserthus. I hjemlandet. Utenfor sonen av hvor de snakket franske gloser forble han en ganske ukjent kopist. Vel, Hallyday kan skilte med et platesalg på over 110 millioner på verdensbasis. Han ble også et aktet skuespiller i langfilmer som Jean-Luc Godards «Détective», «Terminus» og «Mannen fra toget» (L'Homme du Train). Den siste i et sakte og lavmælt samspill med den elegante og suverene Jean Rochefort.

Den franske presidenten, Emmanuel Macron, var tidlig ute og sa at alle franskmenn har litt Johnny Hallyday i seg da det ble kjent at Hallydays rockedager var omme. Mytene om den franske Elvis vil i dagene framover bli mange fordi han tidvis levde ut nettopp alle rockemytene fra første refreng til siste vers. Han bodde blant annet i et svært hus i Los Angeles, der han hjelmløs på en Harley Davidson hang langs landeveiene, han var gift fem ganger, blant annet i 20 år med sangeren Sylvie Vartan, og han var en nær venn av Édith Piaf fram til den vesle spurven med den store stemmen døde i 1963. I tillegg drakk og dampet Johnny med begge hendene. Det krevde lungene. À la vie, à la mort!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer