En sovjetisk Bovary

Vendingen som ikke kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Sonetsjka» hører hjemme i en romantradisjon med fortellinger som av format er små, og som spenner over et levd romanliv, altså i et episk tidsforløp, men fortalt med kortromanens krav til pregnans og en presis, ikke for detaljert utmaling av begivenhetene. Et par nylig oversatte romaner kan sammenlignes med Ljudmila Ulitskajas roman: Sergio Pitols «Et ekteskap» og Juan José Saers «Affæren». «Affæren» er for lang til å bli kalt kortroman, men den nevnes fordi den sliter med noen av de samme problemene som «Sonetsjka».

Et liv

Temaet er Sonetsjkas liv, fra hun som ung og keitete bibliotekar (enda en kvinne bortreist i skjønnlitterære verker), møter Robert Viktorovitsj, en eldre kunstner, og får datteren Tanja. Sammen ser de årene gli forbi i et grått og fattigslig etterkrigs-Sovjet, noen ganger på eksistensminimum, andre ganger med noen flere materielle gleder å flyte på. Sonetsjka flyter uansett: Tålmodigheten hennes er endeløs, evnen til å sy sammen brukelige plagg av elendigheten er formidabel, og selv om hun ikke er den som først får nyte av godene når de dukker opp, snur hun alltid urettferdighet og misére til å bli noe man kan få nytte av. Til et visst punkt. Tida som skildres i denne romanen har mer i seg enn en grå drabantbyvirkelighet, eller flytting fra dårlige leiligheter til enda dårligere leiligheter, i en stat hvor mulighetene til velstand og personlig utfoldelse avhenger av viljen til opportunisme, eller stor oppfinnsomhet. Den eier Sonetsjkas mann, som har sluttet som kunstner, men via forkjærligheten for å lage papirmodeller til den elskede datteren, gjenoppdages han og blir kjent utover Sovjets grenser. Slik sett er den også, foruten de litterære innslagene, en roman om kunst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.