En spennende start

Eivind Hofstad Evjemo er først ut i romanserien «20 under 30».

DEBUTANT: Forfatterdebutant Eivind Hofstad Evjemo er først ut i Cappelen Damms nye serie med 20 forfattere under 30 år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEBUTANT: Forfatterdebutant Eivind Hofstad Evjemo er først ut i Cappelen Damms nye serie med 20 forfattere under 30 år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Forlagsfolk har tilsynelatende en uendelig lengsel etter serier. Nå lanseres enda en: 20 under 30 er en satsning på norsk litteratur skrevet av forfattere under tretti år. Først ut er debutant Eivind Hofstad Evjemo.

Med «Vekk meg hvis jeg sovner» gir han serien en spennende start. Boka er en slags fragmentroman, der det ene erindringsbildet avløser det andre. Bildene konsentrerer seg om fortellerens forhold til bestefaren, søsteren og gården — til alt som forsvinner og det som blir: «snø, helligdag, gå ut før alle de andre, se sporene fylle lyset, han som nærmer seg, smetter inn i en sideinngang og forsvinner; jeg har gått meg vill, jeg savner å være i det savnet du etterlot deg.»

Fortidsbildene er nostalgiske inntrykk fra en oppvekst: Småsei i panna, varme steiner ved naustet og markjordbær i rømmebeger. Men idyllen går hånd i hånd med tap og savn, som gir grunntonen til boka. Evjemo eksperimenterer med tegnsetting og syntaks, antakelig for å speile erindringens uberegnelige bevegelser. Grepet virker ikke helt gjennomført. Litt språklig rusk er det også. Evjemos styrke er en sjelden sensibilitet i blikk og språk. Det lover godt for fortsettelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.