En spurv i tranedans

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da vi for få år siden arbeidet med isbjørn og rein på Edgeøya og Barentsøya på Øst-Svalbard, krysset vi havstykket som heter Storfjorden på snøscooter. Det var praktfulle turer over isen, rundt fastfrosne fjell fra breene i nord og råker fulle av fugl, nå og da forbi en bjørn som var mer interessert i ringsel enn i oss. Disse turene kan ingen lenger gjøre. Storfjorden er nå åpen året rundt, slik stadig mer av Arktis er det. Derfor planter russerne flagget sitt på havbunnen på en isfri nordpol, i kappløp med Norge og de øvrige polarnasjonene om å tilrive seg mest mulig av det døende Arktis. De ignorerer at Arktis’ problem er jordas og menneskehetens problem, som bare kan løses med bredt og framsynt internasjonalt samarbeid.

Det oppstår et nytt hav på jorda. Dette er en hendelse på nivå med istider og kontinentaldrift. Noe liknende har aldri skjedd i menneskenes moderne historie. Årsaken er menneskeskapt klimaendring. Den beste forskningen vi har tilgang til, forteller oss at konsekvensene kan bli dramatiske for både Arktis, oss og ikke minst det fattige folkeflertallet i sør. Men nedsmeltingen av polisen har foreløpig ikke fått et politisk svar som står i noe rimelig forhold til disse dramatiske realitetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer