En stat i staten

BBC på sitt aller beste.

TV: «Ukjent fiende» handler om alt vi har vært opptatt av de siste åra: Terrorister som sprenger fly, diktatorer som slutter å lystre USA, leiesoldater, våpenprodusenter med politisk innflytelse, manipulert etterretning. Men vinklingen er original: Helten i fortellingen er en diplomat, den britiske ambassadøren til Washington, Mark Brydon (Jason Isaacs). Brydon kan ikke farte rundt og plaffe ned skurker og uskadeliggjøre atombomber. Han må bruke diplomatiske metoder når dritten treffer vifta, som det heter, og forholdet mellom USA og Storbritannia blir satt på prøve.

Nyhetsstoff

Et passasjerfly på vei til London sprenges etter avgang i Washington. Amerikanerne reagerer med å behandle alle britiske muslimer i USA som mistenkte. Samtidig driver en gruppe britiske leiesoldater med noe muffens utenfor Washington, mens en tidligere britisk ambassadør i den fiktive staten Tyrgiztan har kommet til USA for å få hjelp til å styrte regimet (inspirert av den sanne historien om Craig Murray, som fikk sparken som ambassadør i Usbekistan da han anklaget britiske myndigheter for å benytte opplysninger frambrakt under tortur i landet).

Manus-heltene

Dette kunne blitt forutsigbart, men serien er laget av BBC og britene har uforklarlig mange gode regissører, skuespillere og, ikke minst, manusforfattere som har hentet sitt råmateriale direkte fra nyhetsbildet og dramatisert det på et så imponerende vis at jeg tok meg selv i å applaudere TV-skjermen. De to manusforfatterne, Lizzie Mickery og Dan Percival, sjonglerer politikere, FBI, MI6, direktører, paramilitære, diplomater og journalister og holder spenningen ved like fra scene til scene. Dramaet er så smart, realistisk og fritt for daukjøtt at det får «24» til å likne en blanding av «Rambo» og «X-Files».

«Ukjent fiende» (den engelske tittelen, «A State Within», er mer presis) varer i nærmere seks timer. Jeg har sett den to ganger, med noen måneders mellomrom og vil hevde at en bedre politisk thriller-serie er ikke blitt laget på svært lenge.