En statsråd uten kontroll

Total mangel på politisk forståelse.

MÅ STRAMME OPP GENERALENE:   Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).
MÅ STRAMME OPP GENERALENE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).Vis mer
Meninger

En forsvarsminister på stadig retrett er ikke betryggende. I mer enn et år har Ine Eriksen Søreide inntatt stadig nye og motstridende posisjoner i saker som gjelder salg av norsk militært materiell til utlandet. Da Dagbladet i juni 2014 avslørte hvordan minst ti gamle marinefartøyer ble solgt til paramilitære styrker i Nigeria, valgte forsvarsministeren å forholde seg taus. I april i år fant hun at det var nødvendig å kommentere saken. Da ble all skyld lagt på hennes forgjengere. Søreide avviste ethvert ansvar for hva som hadde skjedd i departementet før hennes tid.

Så skulle man tro at forsvarsministeren hadde fast grep om eksporten av militært materiell på egen vakt. Men det er ikke tilfelle. Kystvaktskipet «Titran» ble solgt og endte i Nigeria etter at Søreide var blitt statsråd. I fjor ble militære beltevogner solgt til en brite som var dømt for ulovlig våpenhandel, bl.a. for salg norske beltevogner til Sudan. I august i fjor solgte Forsvaret to jagerfly av typen F5 til et amerikansk selskap. Salget etterforskes nå av Økokrim. Gjennom lang tid hadde Forsvaret solgt gamle militære lastebiler til en norsk oppkjøper. Da det ble oppdaget at flere av lastebilene hadde endt i diktaturet Eritrea, ville Forsvaret stoppe videre salg. Her grep Forsvarsdepartementet inn og krevde at salget måtte fortsette fordi det ikke var juridisk mulig å forskjellsbehandle kjøpere. Etter at Dagbladet tok opp saken, og framtredende jurister uttalte at Forsvarsdepartementets tolkning av jussen både var feil og uheldig, har forsvarsministeren snudd. Forsvaret behøver ikke selge utrangert militært utstyr til straffedømte og folk som er mistenkt for ulovlig våpenhandel. Denne saken alene vitner om et skremmende fravær av politisk forståelse.

Både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Økokrim etterforsker flere forhold i forbindelse med salgene av militært materiell. Hva som blir utfallet av det skal selvsagt ikke forskutteres. Derimot kan det ikke være noen som helst tvil om at det er innebygd grove systemfeil i dagens ordninger for salg av militært materiell. Det gjelder særlig i Forsvaret der salg til høystbydende har vært overordnet alle andre formål. Det gjør ikke saken bedre at Utenriksdepartementets seksjon for eksportkontroll vasker sine hender og skylder på mangelfulle opplysninger fra Forsvaret. Her ser vi ansvarspulverisering satt i system. Når forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ved flere anledninger også har uttalt at det er problemer med å få fakta og informasjon fra egen organisasjon, er begeret fullt. Hun må ta tilbake kontrollen over sine egne generaler og byråkrater.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.