Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Stortingsvalget 2017:

En stemme er også en stemme til demokratiet vårt

Hver stemme teller.

Meninger

I dag velger vi et nytt storting. De neste fire åra skal det ta store, avgjørende valg for vår felles framtid. Oljeprisfallet har vist norsk økonomis sårbarhet. Det blir politikernes oppgave å peke ut retningen for den omstillingen vi skal gjennom.

Parisavtalen har satt nye rammer for klimapolitikken. De neste fire åra skal tiltakene som skal «ta oss til Paris» utmeisles og vedtas.

Eldrebølgen kommer stadig tettere på oss. Vi blir flere og flere eldre, og dette er bare starten. Samtidig faller mengden nye oljepenger som kan sprøytes inn i statsbudsjettet. For første gang på lenge velger vi stortingsrepresentanter som blir nødt til å gjøre tøffe prioriteringer.

Utenfor våre egne grenser er verden urolig. Donald Trump har vist en uforutsigbarhet ingen kunne forvente av en amerikansk president. Nord Korea har brakt atomtrusselen nærmere enn på lenge. Og oppi det hele er vi avhengig av å finne den riktige balansen i forholdet til vår nabo Russland.

Stortingsrepresentantenes svar på disse utfordringene, og mange andre, vil ikke bare forme vår felles framtid. De vil også forme hverdagen til hver og en av oss. Hvem vi stemmer på vil ha betydning for hvordan vi lever livene våre framover. Dette er dagen vi alle har mulighet til å påvirke tida framover.

Og valget ser ut til å bli det knappeste på lang tid. I flere fylker vipper sistemandatene mellom partier fra de ulike blokkene. Rundt sperregrensa vaker det i år fem partier. SV, Venstre, KrF, Miljøpartiet de Grønne og Rødt kan alle ende på begge sider av fireprosentgrensa, selv om noen utfall er sikrere enn andre.

Deres skjebne vil få stor betydning, både for hvem som blir statsminister, og hvilken politikk hen vil føre. I år kan vi fort se at et par hundre stemmer blir avgjørende for hvilken retning landet tar de neste fire åra.

Men en stemme er ikke bare en stemme til et parti og de sakene vi vil prioritere. Det er også en stemme på det norske demokratiet. I en verden hvor tilliten til og forståelsen for viktigheten av demokratiet er på hell, er den stemmen viktigere enn på lenge.

I fjor viste en undersøkelse gjort av forskere ved Harvard University og Universitetet i Melbourne at andelen i vestlige land som opplever at det er essensielt å bo i et demokrati, er fallende. Den er aller lavest for de yngste.

På tross av en til tider uengasjerende valgkamp, bør dette bli dagen hvor vi viser vår oppslutning om det norske demokratiet. Hver stemme teller.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.