En stemme fra «barrioen»

VENEZUELA: Det vekker vonde minner å se hyllesten av menn vi fryktet da militærkuppet holdt på å kvele demokratiet.

KRITISK: Vi var lammet av frykt undet kuppet i Venezuela i 2002, skriver kronikkforfatteren som nå bor i Norge. Han kritiserer Oslo Freedom Forum, ledet av Thor Halvorssen (bildet), for å ha invitert kuppmakere til Oslo. 
Foto: Scanpix
KRITISK: Vi var lammet av frykt undet kuppet i Venezuela i 2002, skriver kronikkforfatteren som nå bor i Norge. Han kritiserer Oslo Freedom Forum, ledet av Thor Halvorssen (bildet), for å ha invitert kuppmakere til Oslo. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| JEG ER IKKE politiker. Jeg er ingen presidentkandidat. Jeg er en ung mann vokst opp i Venezuelas slum, nød og fattigdom. Når mitt fødeland diskuteres her i mitt nye hjemland, håper jeg også min stemme kan bli hørt.

Jeg kommer fra «barrioen» — som er de enorme, slumaktige områdene i vår hovedstad Caracas. Min mor var analfabet. Min far ble myrdet da jeg var seks, fordi han var politisk aktiv på venstresiden. Først da liket ble gravd fram for tre år siden fikk vi vite det: Han fikk kuttet av et ben og en arm, før han ble skutt gjennom tinningen. Mor satt igjen med syv barn. Vi ble sendt til bestemor. Mor ble sendt i fengsel. Hun sa senere til meg: «Aldri engasjer deg i politikk. Se hvordan det gikk med faren din!»  I april 2002 rullet panservognene gjennom byen min. Vår folkevalgte president var falt i unåde hos de rike og generalene. Vi ble nesten lammet av frykt. Vi trodde nesten på løgnen om at presidenten hadde «gått av» frivillig. Men demokratiet overlevde. For vi — de fattige fra barrioen — strømmet ut i gatene, vi trosset kuppmakerne, vi forsvarte folkestyret. Vi forsvarte vår verdighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer