DEBATT

En stille revolusjon

Etter en overraskende smertefri politisk behandling vedtok Stortinget i forrige uke strukturreformen i høyere utdanning.

REFORM: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått innstilling til strukturreform i høyere utdanning. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REFORM: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått innstilling til strukturreform i høyere utdanning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Gjennomføring av reformen kan imidlertid bli en blodig og brutal ressurskamp mellom universitetene og høgskolene. Institusjoner skal slås sammen, fagmiljøer legges ned, og pengene konsentreres. Slik blir det bråk av.

Når det vedtas store endringer i viktige samfunnsstrukturer forventer vi som tilskuere at de skal vedtas med utestemmen. Videre forventer vi kanskje også at selve endringene skal synes godt i vedtakene politikerne fatter. Før helgen maskerte imidlertid politikkens tidvis innfløkte språk enorme endringer. I en relativt beskjeden språkdrakt finner vi, hvis vi leter, en stille revolusjon i vedtaket fra Stortinget.

Kirke- utdanning- og forskningskomiteens innstilling til Torbjørn Røe Isaksens strukturreform i høyere utdanning, er virkelig en reform i ordets rette betydning. Den er stille i den forstand at det har vært mye enighet blant partiene om de største stridsspørsmålene. Men det er en revolusjon i den forstand at den rokker ved grunnvollene til hvordan utdanningssektoren i Norge skal dimensjoneres og styres. Selv om den reelle politikken er delvis maskert i kapittel på kapittel med merknader, kan vi ikke legge skjul på at dagens reformvedtak vil, og bør, føre til store endringer for universitetene og høgskolene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.