Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En stjerne resirkuleres

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martyr, junkie, geni eller kunstprodukt? Det er nok av merkelapper å velge blant når livet og skjebnen til den amerikanske billedkunstneren Jean-Michel Basquiat skal karakteriseres. Det største stjerneskuddet blant alle New York-kunstens heftige 80-tallsmalere hang svimlende høyt på firmamentet fra han ble oppdaget og skutt til værs som 20-åring, og helt til han som 27-åring skjøt seg selv ned i en tidlig grav - ved hjelp av et hemningsløst narkotikamisbruk.

  • Slik burde historien om den selvlærte, svarte kunstneren - som begynte karrieren som graffitimaler under navnet SAMO for seinere å gjøre voldsom suksess med sine på samme tid naive og ville bilder - kunne fylle alle krav til den klassiske, romantisk-sentimentale kunstnermyten: Det begavede, men allerede håpløst fortapte geni som brenner sitt liv i alle tenkelige ender i en kompromissløs utforskning av kunstens og livets grenselinjer. Herrene Morrison, Baudelaire og Cobain sto helt sikkert æresvakt da Basquiat i 1988 ankom kunstens eget Hades.
  • Risikoen for å gå seg fullstendig vill i klisjéjungelen er som man vil forstå overhengende for enhver som setter seg som mål å skildre Basquiats korte, men innholdsrike liv. Ikke desto mindre har multikunstneren Julian Schnabel tatt sjansen på å snuse seg i vei langs mytenes sti. Resultatet er blitt en spillefilm med Basquiats eget navn som tittel.
  • Her hjemme har filmen til nå fått mest oppmerksomhet på grunn av David Bowies innsats i rollen som sin egen gode venn Andy Warhol - oppkledd til forbløffende likhet ved hjelp av autentisk parykk og Warhols egne briller. Men den formsikre rockkameleonen er ikke alene om å funkle på Schnabels celebre skuespillerliste. Dennis Hopper, Christopher Walken, Willem Dafoe, Gary Oldman, Courtney Love og Tatum O'Neal figurerer alle i mer eller mindre biografiske roller hentet fra New York-kunstens mangfoldige persongalleri.
  • Tittelrollen i filmen bæres derimot av den langt mindre pengesterke skuespilleren Jeffrey Wright. Etter å ha levd med rollen som Basquiat kan han fastslå at virkeligheten for billedkunstnere i New York er «svært hard og svært lite givende. Men sånn sett skiller den seg ikke fra andre verdener, hvor man kjøper og selger menneskers talent.»
  • Filmen om Basquiat hadde dansk premiere forrige uke, og mens vi venter på at en norsk filmimportør tar sjansen, kan vi bare fastslå at også utbrente stjerneskudd lar seg resirkulere - med utbytte.
Hele Norges coronakart