ULLEVÅLSVEIEN: I går var det Holocaustdagen. Vi må stoppe opp hver eneste dag. Foto: Tom Stalsberg
ULLEVÅLSVEIEN: I går var det Holocaustdagen. Vi må stoppe opp hver eneste dag. Foto: Tom StalsbergVis mer

Byskisse fra Holocaustdagen 27. januar 2019:

En stopp hos Esther og Harry Isidor før et møte med Per

Det er sagt mange ganger, men kan ikke sies for ofte i tider som dette: ALDRI GLEMME. KOM IGJEN, ALDRI GLEMME

Meninger

Holocaustdagen. I går. Sno, surt og stille i bydelen. Ei vinterkappe. Topplue. Hansker. Byfolk, søringer. Kaldt. Glem det. Huske, aldri glemme.

Se rundt deg og oss. Se hvem som marsjerer i de digitale gatene, se hva slags ufyselige nettsteder vi er omkranset av, les mellom linjene til noen av våre folkevalgte, skremmende, se hva de holder på med, ikke glemme, stå opp, ikke la deres fordommer og hat få rot. En gang til.

Ullevålsveien. To av byens mange snublesteiner. «Stolpersteine» som de heter på tysk er prosjekt skapt av den tyske kunstneren Gunter Demnig, minnesmerker over individuelle ofre for nazistene holocaust i Det tredje riket. I fjor på Holocaustdagen var vi på fotballkamp i Hamburg der vi så St.Pauli spille og den markeringen glemmes aldri. En klubb med hjertet der det hører hjemme. Vi fikk også i går vite at det blant annet i Hamburg var tent lys og lagt ned roser der det er snublesteiner, en ide vi i denne nasjonen av selvgodhet også burde få til.

Tilbake i snøen, Ullevålsveien. Pusser forsiktig av de to steinene. Folk går fort forbi, blir stående ei lita stund og leser, igjen:

Esther Mendel, fødselsår 1914, deportert 1942 Auschwitz, drept 1.12, 1942. Harry Isidor Mendel, fødselsår 1918, deportert 1942, Auschwitz, drept 1.12. 1942.

17-trikken ned til Jernbanetorget. Folk er godt pakket inn. Mange ut mot operahuset. En ungdomsgjeng, som høres ut som om de kommer fra Stavanger-regionen, ser veldig tynnkledde ut, men de fryser ikke så mye som han som ligger under fire lag tepper eller de to som røyker og spør om småpenger på romkvinnfolkvis.

Området rundt Oslo S er ikke akkurat et oppløftende skue. Hva gjøres? Nada? Hastige skritt mot Kunsthall Oslo, Munchmuseet i bevegelse, en utstilling bestående av 21 bilder signert Per Krohg (1889 - 1965), kuratert av Kari Brandtzæg og Kunsthall Oslo. Folksomt. Stikk innom. Verdt det.

PER KROHG: Fin liten utstilling med bilder signert Per Krohg er nå grunn god nok til å rusle ned til Kunsthall Oslo. Foto: Tom Stalsberg.
PER KROHG: Fin liten utstilling med bilder signert Per Krohg er nå grunn god nok til å rusle ned til Kunsthall Oslo. Foto: Tom Stalsberg. Vis mer

Skjerf, topplua dras godt nedover det gamle ansiktet på 18-trikken. Sterk kaffe. Ettertanke, et dikt signert Henry Parland (1908-1930), han med de hippe diktene som redaktør og oversetter, Jan Erik Vold, skriver i boka «(Selv om) Hamlet sa det vakrere» fra 2015:

PLUTSELIG

uvitende om hvorfor

det ble slutt.

Veiene

la seg langflate på bakken

fjellene

lente seg tilbake som etter en god middag.

Havet

svelget alle bølger.

Stjernene

glemte å sende ut sitt SOS

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.