En stor liten bok

Fabelen i Lars Saabye Christensens nye roman er lett fortalt. Så lett at det nesten er farlig å gjenfortelle den, fordi man derved kan gi videre et overforenklet inntrykk av alt det denne nyanserte, oppfinnsomme og framfor alt morsomme boka egentlig handler om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men det dreier seg altså om Herman, en ganske alminnelig gutt i Oslo, ikke helt liten, men ikke så stor ennå heller, som oppdager at han er i ferd med å miste håret. Alt håret. Og hvilke dramatiske konsekvenser dette får for hans forhold til familien, skole og kamerater, omgivelsene i det hele tatt. Og selvsagt først og sist til seg selv.

Skremt

Dermed har jeg antakelig skremt mange potensielle lesere til å tro at dette er en dramatisk lidelseshistorie om en ulykkelig guttunge som mobbs, overbeskyttes av forstandsløse foreldre, synker ned i selvforakt og til slutt isolerer seg fra alle.

Og det er da faktisk denne boka også. Det er bare det at det er Lars Saabye Christensen som har skrevet den, og dermed blir vi spart for all sosiologi på prosa, all gløgg psykologisering, alt patetisk drama, og sentimentaliteten som ellers martrer de såkalte «problemromaner».

Lavmælt

Hvordan får han det til? I alle romanene sine har Lars Saabye Christensen vist at han behersker det lavmælte tonefall, det å få poengene sine fram uten å måtte slå på stortromma. I denne boka driver han denne kunsten opp til et høydepunkt. Samtidig som hans velkjente ironi og «usynlige» humor er til stede hele tida og gjør at leseren humrer seg fra side til side, selv om det egentlig er en alvorlig og trist historie som fortelles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer