I HARDT VÆR: Karl Ove Knausgårds familie på farsiden har truet med søksmål etter «Min kamp»-bøkene. Foto: Lars Eivind Bones
I HARDT VÆR: Karl Ove Knausgårds familie på farsiden har truet med søksmål etter «Min kamp»-bøkene. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- En stor påkjenning for Karl Ove

Knausgårds bror om familiestriden etter «Min kamp».

||| Yngve Knausgård har arbeidet tett med broren Karl Ove om «Min kamp»-bøkene. Han sier striden med farens familie er forferdelig.

I går fortalte en ikke navngitt nær slektning av faren til VG at denne siden av familien har brutt all kontakt med forfatteren. De har reagert på hvordan Karl Ove Knausgård (42) i «Min kamp»-bøkene skildrer at far Kai-Åge drikker seg i hjel.

Dagbladet har snakket med forfatterens bror (45), som så langt ikke har kommentert familiestriden.

- Både jeg og Karl Ove synes dette er forferdelig. Det er en stor påkjenning for Karl Ove, sier Yngve Knausgård til Dagbladet.

Han står bak omslagsdesignen av alle «Min kamp»-bøkene, og framstår som en slags alliert av forfatteren både i bøkene og i virkeligheten.

Carl-Erik Grimstad, kjent fra feidene med Ari Behn og ekspert på presseetikk, fnyser av opplysningene om at striden er en påkjenning for forfatteren.

- For Knausgård? Har vi å gjøre med en pubertal twitrer her eller en erfaren forfatter som gjør krav på å bli tatt seriøst? Det får være grenser for krokodilletårer! Fra første bokstav i «Min kamp» dreier det seg om et bevisst sjangervalg der det å tråkke på menneskers privatliv, æresfølelse og selvrespekt inngår som et sentralt element — ja kanskje det mest sentrale, sier Grimstad.

Ble anonymisert
I fjor høst sto 14 anonyme familiemedlemmer fram i Klassekampen og varslet et mulig søksmål mot første dels «farlige blanding av virkelighet, fantasi og usannheter». I del fire som nå er i butikkene, fortsetter skildringene av farens drikking, blant annet gjennom referat av hans egne almanakknotater.

Karl Ove Knausgård har sendt manuset til de i familien han omtaler, men det blir nå tydeligere at det først og fremst er farens familie som har reagert. I motsetning til morssiden er de blitt anonymisert.

- Alle de involverte fikk tilbud om å bli anonymisert, sier Yngve Knausgård.

Grimstad har bare ett råd til andre pårørende av Karl Ove Knausgårds far: Saksøk ham.

- En rettssak om dette ser ut til å være den eneste muligheten til å skape en motvekt til det jeg oppfatter som en litterær trend, sier Grimstad til Dagbladet.

Designet omslagene
Også bror Yngve Knausgård må tåle å bli utlevert i bøkene, blant annet i forbindelse med sin egen skilsmisse. Yngve vil vente med å kommentere innholdet før hele «Min kamp»-serien er komplett.

- Jeg har sagt ja til at mitt navn kan bli brukt i bøkene, er hans knappe kommentar.

Men Yngve Knausgård forteller gjerne om tankene bak hans omslagsdesign av de fire første bøkene som er kommet i brorens selvbiografiske romanserie.

Bildemotivene på «Min kamp»-bøkene er hentet fra sentrale steder i bøkene, som Tromøy der brødrene bodde i barneåra. En spesiell teknikk, lomofotografering, er brukt for å oppnå en røffhet som passer til Knausgårds stil.

- Det blir som når han skriver; rett på uten å prøve å formulere de vakre setningene. Bare få det ut — rått og upolert, sier Yngve Knausgård.

Han sier det ligger mer symbolikk i fototeknikken knyttet til innholdet i bøkene.

- Ved å bevege kameraet tas fire forskjellige bilder, og det ligger mye symbolikk i det å se et objekt fra forskjellige synsvinkler, sier han.

BRØDRENES KAMP: Yngve Knausgård (45) har designet alle omslagene til brorens «Min kamp»-bøker. Nå har farens familie brutt all kontakt. 
Foto: Pål Mugaas Jensen
BRØDRENES KAMP: Yngve Knausgård (45) har designet alle omslagene til brorens «Min kamp»-bøker. Nå har farens familie brutt all kontakt. Foto: Pål Mugaas Jensen Vis mer