OPPLEVDE MARERITTET IGJEN: Østerrikske Natascha Kampusch (25) har sett spillefilmen «3096 Tage» som handler om hennes tid i fangenskap.
Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
OPPLEVDE MARERITTET IGJEN: Østerrikske Natascha Kampusch (25) har sett spillefilmen «3096 Tage» som handler om hennes tid i fangenskap. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

- En stor påkjenning

Natascha Kampusch har sett spillefilmen om sine egne grusomme år i fangenskap.

(Dagbladet): - Det virvlet mange ting opp igjen. Jeg ble selvfølgelig tatt tilbake til det jeg opplevde da, sier østerrikske Natascha Kampusch (25), etter å ha sett spillefilmen «3096 Tage», om hennes tid i fangenskap.
 
- Påkjenning Seks og et halvt år etter at hun klarte å rømme fra Wolfgang Priklopils fangenskap, er spillefilmen om Kampuschs opplevelser premiereklar.

- Det var en stor påkjenning, men samtidig en lettelse, sa hun under en pressekonferanse etter å ha sett filmen.

Kampusch ble kidnappet på gata utenfor Wien av Wolfang Priklopil i 1998 da hun var 10 år, og ble holdt fanget av ham 3096 dager - over åtte år. Store deler av tiden ble hun holdt innesperret i et lite rom på fem kvadratmeter, under Prinklopils garasje.

Prinklopil begikk selvmord da Kampusch greide å flykte.
 
Ble misbrukt I et intervju med tysk tv forrige uke, fortalte hun for første gang at hun ble seksuelt misbrukt av Priklopil da hun ble holdt fanget.

Hun har tidligere nektet å kommentere dette, og skrev det heller ikke i sin egen biografi som har samme navn som filmen.

Det har vært en rekke spekulasjoner omkring Kampuschs forhold til Priklopil, og det har vært spekulert i om hun hadde mulighet til å rømme ved flere anledninger, men lot være. Hun arvet Prinklopils hus, og bor der fortsatt, men har murt igjen kjellerrommet hun ble holdt fanget i.
 
Danske spiller Priklopil Filmen er regissert av tyske Sherry Horman, som hadde store vanskeligheter med å finne noe som ville spille hovedrollene.

- Flere skuespillere nektet å spille Priklopil, uten en gang å ha sett manuset, sier hun til Deutsche Welle.

Til slutt takket danske Thure Lindhardt ja til rollen.

- Det Priklopil gjorde er så grusomt, og jeg personlig kan dømme ham som jeg vil, men som skuespiller kan jeg ikke det. Da ville det være umulig å spille ham. Jeg ble nødt til å forstå ham, eller i det minste forsøke, sa Lindhart om den kontroversielle rollen under en pressekonferanse.
 
Ble deprimert av rollen Kampusch spilles av de to britiske skuespillerne Amelia Pigdeon (som ung), og Antonia Campbell-Hughes.

Sistnevnte måtte gå voldsomt ned i vekt før filminnspillingen begynte, og vekttapet vakte oppsikt da hun viste seg på den røde løperen i forbindelse med filmen «Frankenweenie» i fjor høst.

Til Deutsche Welle forteller hun at Kampusch-rollen, ikke uventet, var en voldsom utfordring.

- Jeg så en person som klarte å overleve på grunn av sterk vilje og mot. Jeg var til tider temmelig deprimert og kjempet med mine egne følelser, fordi det hele var så komplekst, sier Campbell-Hughes.