Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fellesforbundet sier ikke nei til EØS:

En stor seier for Støre

Dette kunne ha vært den lille tua som veltet det store lasset.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

Vi må begynne med litt kontrafaktisk historieskriving - altså historien om hva som ville skjedd dersom utfallet hadde vært et annet.

Det er bare slik vi kan forstå hvorfor nervene har stått i høyspenn i det politiske Norge, foran noe som kan virke smått og ubetydelig: at et forbund i LO skal bestemme seg for om de er for eller mot EØS.

Dette kunne vært den lille tua som veltet det store lasset.

FELLESFORBUNDET: Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, etter at flertallsinnstillingen ble vedtatt med tydelig flertall. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Dersom Fellesforbundet i dag hadde sagt nei til EØS, ville det bety at LOs største forbund i privat sektor hadde gått imot Norges viktigste internasjonale avtale ved siden av NATO-medlemsskapet. Det hadde kraftig styrket sjansen for at LO ville ha endt opp med samme konklusjon under deres neste landsmøte.

Hvis trenden på målingene holder seg, ville en ny regjering i 2021 da kunne bestått av to styrkede nei til EØS-partier, SV og Senterpartiet, sammen med et svekket Arbeiderparti. Arbeiderpartiet ville ikke bare ha vært svekket i oppslutning, det ville også ha vært svekket i denne saken, med LO som nei til EØS.

Jonas Gahr Støre hadde måttet stå i en tofrontskrig, nærmest aleine på venstresida i norsk politikk, som forsvarer av tilknytningen til vår viktigste handelspartner. Det ville ha skjedd til tross for hans sterkt utrykte advarsel, som var blitt ignorert, og som dermed ville ha svekket hans autoritet i saken.

Med dette som bakteppe, må resultatet av dagens avstemning i Fellesforbundet regnes som en stor seier for Støre. Med 300 mot 218 stemmer vedtok landsmøtet en utredning av EØS - både handlingsrommet og alternativer til avtalen. Mindretallets forslag var til forveksling likt, men med særlig én viktig forskjell: at utredningen skulle skje med sikte på utmelding av EØS.

Dette er selvsagt ikke bare Støres fortjeneste. Flertallet i redaksjonskomiteen til landsmøtet gikk inn for dette, med sterk støtte fra både lederen og nestlederen i forbundet.

Støres tale til landsmøtet i går formiddag ble likevel på forhånd regnet som en avgjørende faktor. Det var en sterk tale. Støre hadde to hovedpoenger:

*At det er et tydelig skille mellom arbeidslivspolitikken til dagens regjering, og den regjeringen han ønsker å lede. Her kom han med en rekke lovnader og forsikringer overfor forsamlingen. De var runde i formen, men tydelige på retningen.

*At Arbeiderpartiet ikke ønsker å utrede alternativer til EØS, men hva som kan være handlingsrommet i en EØS-avtale - blant annet når det gjelder Stortingets mulighet til selv å bestemme vilkår for norske arbeidstakere.

Etterpå fikk han sterk kritikk fra talerstolen fra mange av delegatene, og fra profilerte nei til EØS-folk i intervjuer her i avisa og andre steder. Dette var ikke tydelig nok fra Støre, mente de.

Hva skulle de ellers ha sagt? Reaksjonene må tolkes som valgkampbidrag fra aktører som nå øynet en historisk mulighet: Å få EØS-debatten inn på et helt nytt spor.

Slik gikk det ikke. Flertallet ble heller ganske komfortabelt. Det gjenspeiler både et flertall for EØS-avtalen blant Fellesforbundets medlemmer, og ikke minst i det norske folk. Støtten til EØS har til og med økt i folket, på samme måte som støtten til EU har økt på kontinentet. Det er ikke så rart. Det europeiske prosjektet står sterkere etter Brexit-kaoset. EU-ledere framstår også som de klareste internasjonale motkreftene til økt nasjonalisme og usikkerhet i verden. EU er også nå den viktigste pådriveren klimaarbeidet, når både USA og andre deler av verden trekker beina etter seg.

Dette er også et perspektiv i EØS-debatten, som må tas med i regnestykket når Norge skal vurdere sitt forhold til Europa. Jeg tror at dette svirret i bakhodet til Fellesforbundets delegater, selv om arbeidstakerrettigheter naturlig nok får mesteparten av oppmerksomheten.

Vedtaket hos Fellesforbundet går lenger enn det Støre åpnet for. En utredning av alternativene til EØS betyr at Fellesforbundet vil åpne den porten som Støre ville holde stengt.

Men dette ønsket er ikke kontroversielt. Alt fra Nei til EU til Europabevegelsen i Norge er positive til noe slikt. Nei til EU øyner en mulighet for uttreden av EØS, Europabevegelsen tror at utredningen vil vise at fullt medlemsskap i EU vil være det beste alternativet.

Grunnen til at Støre måtte holde sin skanse, var for å markere avstand i en presset situasjon. Hadde Fellesforbundet, og seinere LO, sagt nei til EØS, måtte Støre ha forskanset seg som ihuga forsvarer.

Nå kan han tillate seg å være mer raus. Sånn er det å være en vinner. Det må føles godt for Støre, og kanskje litt uvant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media